Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 8 Mei?

Inhoudsopgave:

Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 8 Mei?
Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 8 Mei?

Video: Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 8 Mei?

Video: Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 8 Mei?
Video: Online Open Atelier (laatste): zaterdag 8 mei 2024, April
Anonim

Mark, Sergey en Vasily vieren hun naamdagen op 8 mei. Volgens de populaire kalender is dit de herdenkingsdag van de apostel Marcus, de trouwe metgezel van Barnabas en Paulus. Ook op deze dag waren er verschillende belangrijke internationale feestdagen.

8 mei - Internationale Dag van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan
8 mei - Internationale Dag van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan

Internationale Dag van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan

Zo'n gedenkwaardige datum, traditioneel gevierd op 8 mei, werd opgericht ter ere van de beroemde Zwitserse zakenman en publieke figuur Jean-Henri Dunant, die op deze dag werd geboren. Dunant was een onbaatzuchtige humanist en altruïst; op zijn initiatief begonnen zich in het midden van de 19e eeuw groepen vrijwilligers te organiseren om gewonde soldaten op de slagvelden te helpen.

In 1863 werd op zijn initiatief een conferentie bijeengeroepen, waardoor een internationaal comité van het Rode Kruis werd opgericht. De officiële naam - Internationaal Comité van het Rode Kruis - werd echter pas in 1928 goedgekeurd op een conferentie in Den Haag. Daarna werd het charter van de organisatie aangenomen. Tegenwoordig bieden vrijwilligers en medewerkers van het Internationale Rode Kruis hulp aan gevangenen, zieken en mensen die getroffen zijn door militaire conflicten in 176 landen van de wereld.

De Zwitserse vlag werd gekozen als embleem van de IWC; de achtergrondkleur werd veranderd in wit en de dwarskleur in rood.

V-E-dag

8 en 9 mei in Europa - Dagen van Herdenking en Verzoening, gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Rusland wordt mei ook voornamelijk geassocieerd met Victory Day. De Verenigde Naties hebben alle lidstaten uitgenodigd om op één of beide dagen de verjaardag van de overwinning te vieren. In West-Europa wordt de verjaardag van de capitulatie van nazi-Duitsland op de achtste gevierd: de capitulatie ging in 1945 in op dezelfde dag, om 23:01 uur CET.

In de USSR werd het document, dat op 9 mei werd ondertekend, erkend als een daad van overgave, daarom wordt tot op de dag van vandaag de Dag van de Overwinning gevierd in Rusland en het GOS op de 9e.

Dag van de werkende werker van het strafsysteem

In mei vieren Russische medewerkers van de operationele afdelingen van het UIS (strafsysteem) hun professionele vakantie. Deze structuur werd opgericht in 1925, maar officieel is de dag van oprichting 8 mei 1935. Operationele functionarissen van het penitentiair systeem zijn betrokken bij het onderzoek naar misdrijven in strafplaatsen en zorgen voor de veiligheid van gedetineerden en medewerkers van penitentiaire inrichtingen.

Historische vrouwenavond in Noorwegen

Een zeer interessante, maar tot nu toe lokale feestdag is onlangs gevierd in Noorwegen. De Vrouwen Historische Nacht, samen met Internationale Vrouwendag, is bedoeld om de aandacht van de samenleving te vestigen op de problemen van genderdiscriminatie, in het bijzonder het fenomeen van het "glazen plafond" (wanneer vrouwen lagere lonen ontvangen dan mannen in dezelfde functies), geweld en prostitutie.

Aanbevolen: