Wie Heeft Wereldchocoladedag Uitgevonden?

Wie Heeft Wereldchocoladedag Uitgevonden?
Wie Heeft Wereldchocoladedag Uitgevonden?

Video: Wie Heeft Wereldchocoladedag Uitgevonden?

Video: Wie Heeft Wereldchocoladedag Uitgevonden?
Video: Wereld Chocoladedag 2024, Mei
Anonim

Chocolade, al bijna drieduizend jaar bekend bij de mensheid, blijft de harten van mensen veroveren. Misschien is er geen "internationale" lekkernij meer die erg populair is bij kinderen en volwassenen in verschillende delen van de wereld.

Wie heeft Wereldchocoladedag uitgevonden?
Wie heeft Wereldchocoladedag uitgevonden?

De opmerkelijke eigenschappen van cacaovruchten en -zaden werden voor het eerst ontdekt door de Olmeken-stam, die de grondleggers waren van de oudste beschaving in Midden-Amerika. Ze roosterden cacaobonen en voegden er water aan toe, waarbij ze de koude drank op smaak brachten met chili en kruidnagel. Er wordt aangenomen dat de stammen van Zuid-Amerikaanse Indianen cacaobonen gebruikten om te tellen en ze ook als een geldelijk equivalent gebruikten.

Chocolade kwam in het begin van de 16e eeuw Europa binnen. Lange tijd bleef het een duur product dat alleen aristocraten en rijke burgers konden betalen. De belangrijkste leverancier van chocolade in die tijd was Spanje, dat in zijn vele kolonies enorme cacaoplantages had. Tot de 19e eeuw werd chocolade uitsluitend in vloeibare vorm geconsumeerd.

In 1819 was de Zwitser François Louis Cayet de eerste die cacaoboter bemachtigde, die chocolade een vaste vorm kon geven. Deze ontdekking droeg bij aan de verspreiding van de chocoladeproductie in heel Europa en andere landen van de wereld.

Tegenwoordig is chocolade een van de favoriete lekkernijen van miljoenen mensen over de hele wereld. Wetenschappers hebben bewezen dat sommige soorten chocolade in staat zijn om de normale werking van het cardiovasculaire systeem te verzekeren. Cacao vermindert het risico op kwaadaardige neoplasmata, hooikoorts aanzienlijk en versterkt ook de menselijke immuniteit. Bovendien beïnvloedt pure chocolade de aanmaak van endorfine, speciale stemmingsverhogende hormonen.

Wereld Chocolade Dag wordt jaarlijks gevierd op 11 juli. Het idee om deze vakantie te creëren is van de Fransen. In Frankrijk vonden voor het eerst massale vieringen plaats die gewijd waren aan chocolade. Geleidelijk aan is deze jonge vakantie enorm populair geworden in andere Europese landen, zoals Duitsland, Italië en Zwitserland.

Naast Wereldchocoladedag worden er ook andere feestdagen gevierd die aan deze lekkernij zijn gewijd. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld elk jaar maar liefst 2 landelijke "chocoladedagen" gevierd - 7 juli en 28 oktober.

Aanbevolen: