Wie Heeft Wereld Linkshandig Dag Uitgevonden?

Wie Heeft Wereld Linkshandig Dag Uitgevonden?
Wie Heeft Wereld Linkshandig Dag Uitgevonden?

Video: Wie Heeft Wereld Linkshandig Dag Uitgevonden?

Video: Wie Heeft Wereld Linkshandig Dag Uitgevonden?
Video: Staatsveiligheid zoekt nieuwe improvisatietalenten 2024, Mei
Anonim

Wereld Linkshandigen Dag wordt jaarlijks gevierd op 13 augustus. Deze feestdag verscheen in Groot-Brittannië, maar wordt in veel landen van de wereld gevierd, met ongewone evenementen ter ere van het probleem van de houding ten opzichte van linkshandige mensen.

Wie heeft Wereld Linkshandig Dag uitgevonden?
Wie heeft Wereld Linkshandig Dag uitgevonden?

In 1990 verscheen de Linkshandige Club in Engeland. De leden van de club behandelden het probleem van discriminatie van linkshandigen en droomden ervan om het uit te bannen. Feit is dat vele eeuwen geleden linkshandigen niet erg goed werden behandeld. In de Middeleeuwen konden zulke mensen alleen van hekserij worden beschuldigd omdat hun linkerhand sterker en handiger was dan de rechter. Vele decennia lang werden linkshandige schoolkinderen streng gestraft en gedwongen om met hun rechterhand te schrijven, terwijl ze de psyche van kinderen doorbraken en hen openlijk beschuldigden van minderwaardigheid. Sommige mensen hebben te maken gehad met discriminatie op het werk. Dus de Amerikaanse politieagent werd ontslagen omdat hij het pistool links vasthield, en niet rechts, zoals het hoort. Leden van de Engelse Club maakten zich ook zorgen over het feit dat in Groot-Brittannië het woord 'links' vaak iets duivels, walgelijks, kwaads betekende.

In 1992 slaagde de Linkshandige Club erin een van haar belangrijkste doelen te bereiken. Ze stelden een feestdag in voor linkshandigen en op 13 augustus 1992 werd deze voor het eerst gehouden. Op deze dag was het gebruikelijk om verschillende competities, spellen en wedstrijden te houden, waarbij het nodig was om alles alleen met de linkerhand te doen zonder de hulp van de rechter. Bovendien wendden de leden van de Linkshandige Club zich tot verkopers, productiebedrijven, ontwerpers, enz. vragen om producten die speciaal zijn ontworpen voor linkshandigen. Feit is dat veel objecten, van koffiemolens tot computertafels, zijn gemaakt voor rechtshandige mensen, en linkshandige mensen zijn erg onhandig om ze te gebruiken.

Ook droomden leden van de Club van een soort onderwijsvernieuwing, waarna linkshandigen op Engelse scholen niet langer gedwongen zouden worden om met hun rechterhand te schrijven. Bovendien wilden ze een einde maken aan de discriminatie waaraan sommige linkshandige mensen sinds hun kindertijd zijn blootgesteld, aangezien de leraren hen leerden dat ze gebrekkig en zelfs abnormaal zijn. Beroemde linkshandige mensen als Einstein, Newton, Nietzsche, Mozart, Marilyn Monroe, Jeanne D'arc, Picasso, Leonardo da Vinci en anderen werden als voorbeelden genoemd. Gelukkig is dankzij dergelijke gebeurtenissen een aanzienlijke verbetering van de houding ten opzichte van links- handen is al bereikt.

Aanbevolen: