Wie Heeft Uitgevonden Om Lefty Day Te Vieren?

Wie Heeft Uitgevonden Om Lefty Day Te Vieren?
Wie Heeft Uitgevonden Om Lefty Day Te Vieren?

Video: Wie Heeft Uitgevonden Om Lefty Day Te Vieren?

Video: Wie Heeft Uitgevonden Om Lefty Day Te Vieren?
Video: International Left-Handers Day 2024, April
Anonim

Het exacte aantal linkshandigen in de wereld is nog onbekend. Volgens sommige statistieken zijn ze ongeveer 5%, volgens anderen - bijna 10%. Er zijn in ieder geval veel van dat soort mensen. Linkshandigheid is inherent aan hen vanaf de geboorte, en tot voor kort was het de oorzaak van aanzienlijke problemen, zelfs problemen. Feit is dat de christelijke religie de linkerhand als duivels beschouwde.

Wie kwam op het idee om Lefty Day te vieren
Wie kwam op het idee om Lefty Day te vieren

Als een persoon zijn dagelijkse werk deed, en nog meer, met zijn linkerhand werd gedoopt, zouden andere mensen, vooral degenen met weinig opleiding, dit kunnen zien als een intrige van boze geesten. En het lot van deze arme kerel in het tijdperk van de triomf van de inquisitie was niet benijdenswaardig.

Natuurlijk, als de linkshandige tot de kring van rijke, invloedrijke mensen behoorde, of om de een of andere reden de bescherming en bescherming genoot van hooggeplaatste personen, zoals bijvoorbeeld het genie Leonardo da Vinci, bestond zo'n gevaar niet hem bedreigen. Maar zelfs zulke genieën moesten in het dagelijks leven, vanwege hun linkshandigheid, angsten, vooroordelen en spot onder ogen zien.

Gewone mensen werden, zelfs na het vertrek van de inquisitie, lange tijd gedwongen hun aangeboren eigenaardigheid te verbergen en werden omgeschoold om alles met hun rechterhand te doen. Je kunt je voorstellen hoe ongemakkelijk het voor hen was, welke problemen het veroorzaakte! Een klassiek voorbeeld is de hoofdpersoon van de beroemde roman "Quiet Flows the Don" Grigory Melekhov, linkshandig vanaf de geboorte, geplaagd door zijn leeftijdsgenoten in de kindertijd, en zijn vader dwong hem letterlijk om zichzelf van de hand van de duivel te spenen door brute afranselingen.

Zelfs nu, wanneer vooroordelen tegen linkshandigen tot het verleden behoren, is de moderne wereld grotendeels oneerlijk tegenover hen. Immers, letterlijk alle goederen, huishoud- en schrijfgerei, kantoorapparatuur, etc. - alles is gemaakt voor rechtshandigen! Ja, de overgrote meerderheid van rechtshandige mensen, maar dit is geen reden om honderden miljoenen mensen op aarde te discrimineren.

Om de aandacht van het grote publiek te vestigen op de problemen van linkshandigen, nam de Britse Linkshandige Club, opgericht in 1990, het initiatief om de Dag van de Linkshandigen te vieren. Voor het eerst werd zo'n dag gevierd op 13 augustus 1992 en sindsdien is het een traditie geworden. Mensen regelen allerlei evenementen, wedstrijden, wedstrijden en trekken media-aandacht. Daarbij herinneren ze regeringen, fabrikanten van goederen en al hun medeburgers eraan dat linkshandige mensen net zo volwaardige mensen zijn en dat hun behoeften en problemen met volledige verantwoordelijkheid moeten worden benaderd.

Ter ondersteuning van hun belang noemen linkshandigen talloze voorbeelden van beroemde mensen die een duidelijk stempel hebben gedrukt in de geschiedenis. Naast de al genoemde Leonardo da Vinci zijn dit bijvoorbeeld de grote politieke figuren Guy Julius Caesar, Napoleon, Winston Churchill, de beroemde schrijver en publicist Mark Twain, de geweldige actrice Marilyn Monroe en vele anderen.

Aanbevolen: