Wat Een Geweldige Mensen Zijn Jarig Op 10 Juni

Inhoudsopgave:

Wat Een Geweldige Mensen Zijn Jarig Op 10 Juni
Wat Een Geweldige Mensen Zijn Jarig Op 10 Juni

Video: Wat Een Geweldige Mensen Zijn Jarig Op 10 Juni

Video: Wat Een Geweldige Mensen Zijn Jarig Op 10 Juni
Video: TOP 10 SMOESJES OM NIET NAAR SCHOOL TE HOEVEN!!! KOETLIFE VLOG 2024, Mei
Anonim

Op 10 juni, helemaal aan het begin van het zomerseizoen, werden beroemde ontdekkingsreizigers, muzikanten en zangers geboren. Sommigen zijn al gestorven en leveren hun bijdrage aan de cultuur, anderen leven nog.

Lyudmila Zykina
Lyudmila Zykina

Frederick Cook is de vermeende ontdekker van het noordpoolgebied

Amerikaanse arts en reiziger werd geboren op 10 juni 1865, vanaf de leeftijd van 25 nam hij deel aan de verkenning van het noorden. Zijn eerste expeditie was een overwinteringsreis naar Groenland onder leiding van Robert Peary. Daar leerde Cook in het noorden te leven, te skiën. Later ondernam hij onafhankelijke reizen langs de kusten van Groenland, naar Antarctica en naar Alaska.

Cook's belangrijkste carrière-evenement was een reis naar de Noordpool in 1908. Volgens de reiziger werd hij de eerste persoon in het noordpoolgebied. Dit feit wordt echter nog steeds weerlegd door wetenschappers - er is geen enkel bewijs dat Cook daar verscheen voor zijn belangrijkste rivaal, Robert Peary.

Tikhon Chrennikov - de geboorte van Sovjetmuziek

Tichon Khrennikov slaagde erin het hele Sovjettijdperk te overleven - de componist werd geboren op 10 juni 1913, vóór de Oktoberrevolutie, en stierf in 2007, al in onze eeuw. De eigenaardigheden van de Sovjet-ideologie kwamen ook tot uiting in zijn werk. Chrennikovs muziek belichaamt de idealen van de socialistische 'blanke toekomst' - optimisme, opgewektheid, grote intonaties, wat bravoure en gepolijste eenvoud.

In tegenstelling tot veel Sovjetcomponisten die probeerden hun composities in een ideologisch kader te plaatsen, deed Chrennikov het met talent en gemak. Daarom worden zijn werken beschouwd als klassiekers uit de Sovjetperiode.

Hoewel Chrennikov de lijn van de CPSU steunde en deelnam aan de vervolging van verwerpelijke componisten, sprak hij zich in de laatste jaren van zijn leven nogal scherp uit over de leiders van het Sovjettijdperk.

Lyudmila Zykina - de stem van het tijdperk

Het soulvolle lied over de Wolga, voor het eerst uitgevoerd in 1963, werd het visitekaartje van de zanger. Naast deze compositie omvatte het repertoire van Zykina echter meer dan 2000 nummers. De artiest speelde ontroerende romances, volksliederen en later Sovjetcomposities, gestileerd als volksliederen.

Al op 34-jarige leeftijd ontving Zykina de titel van geëerde artiest van de USSR, ongeveer 20 films werden aan haar opgedragen. De kunstenaar schreef ook verschillende boeken. Haar hele leven communiceerde ze nauw met de heersende kringen - ze was bevriend met Stalin, kende Brezjnev en Chroesjtsjov. Maar Zykina bekritiseerde het beleid van Gorbatsjov en Jeltsin. De kunstenaar was 4 keer getrouwd, maar kreeg geen kinderen.

Lyudmila Zykina richtte een liefdadigheidsstichting op die nog steeds bestaat.

Ilya Glazunov - Oprichter van de Academie voor Schilderkunst

De Sovjet- en Russische schilder werd geboren op 10 juni 1930, hij ontving gemengde recensies van critici. Iemand ziet in de werken van Glazunov een buitengewoon talent, terwijl anderen de schilder verwijten dat hij afwezig is. Het hoofdthema van het werk van de kunstenaar waren de motieven van het oude orthodoxe Rusland.

Ondanks de impopulariteit van dergelijke werken in de Sovjettijd, slaagde Glazunov erin bekendheid te verwerven. Zijn werken worden gekenmerkt door een overvloed aan details, schaal en bijzondere icoonschilderstijl. In 1987 opende de kunstenaar de Academie voor Schilderkunst, Beeldhouwkunst en Architectuur.

Aanbevolen: