Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 5 Mei?

Inhoudsopgave:

Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 5 Mei?
Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 5 Mei?

Video: Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 5 Mei?

Video: Welke Feestdagen Worden Gevierd Op 5 Mei?
Video: Wat vieren we op 5 mei? 2024, April
Anonim

Mei is extreem rijk aan gedenkwaardige data. Op de vijfde dag wordt de naamdag gevierd door Vitaly, Vsevolod, Dmitry, Kliment en Fedor. Op deze dag zijn ook de Internationale Dag voor de Strijd tegen Discriminatie van Personen met een Handicap en de beroepsvakantie van verloskundigen.

5 mei - Internationale dag van gehandicapten voor hun rechten
5 mei - Internationale dag van gehandicapten voor hun rechten

Internationale Dag voor de Rechten van Personen met een Handicap

Internationale dag voor de rechten van personen met een handicap is een feestdag die jaarlijks over de hele wereld wordt gevierd op 5 mei. De datum is niet toevallig gekozen: op deze dag in 1992 hielden mensen met een handicap uit 17 verschillende staten tegelijkertijd grootschalige acties, waarmee ze voor het eerst de Internationale Dag voor de Strijd voor hun Rechten markeerden. De feestdag is bedoeld om de aandacht van overheidsinstanties en het grote publiek te vestigen op de problemen van ailisme - discriminatie van mensen met een handicap. Deze feestdag moet niet worden verward met de Internationale Dag van Personen met een Handicap, gevierd op 3 december.

In Engelssprekende landen wordt het woord 'gehandicapt' als politiek incorrect beschouwd; in plaats daarvan moet de term gehandicapten worden gebruikt, wat in het Russisch is vertaald als 'mensen met een handicap'.

Internationale Verloskundige Dag

Op 5 mei vieren vertegenwoordigers van een van de belangrijkste beroepen op aarde - verloskundigen - hun professionele vakantie. De herdenkingsdatum is op initiatief van de International Association of Midwives in 1987 vastgesteld op een conferentie in Nederland. Het belangrijkste doel van het festival is om de samenleving te informeren over het belang van het werk van mensen, waardoor jaarlijks miljoenen kinderen worden geboren. De kwaliteit van hun werk bepaalt voor een groot deel het verloop van de bevalling, de gezondheid van moeder en kind. Verloskundigen begeleiden moeders vanaf het moment van opname in het ziekenhuis tot ontslag, bieden zowel medische als morele ondersteuning.

Vandaag wordt in meer dan 50 landen over de hele wereld de Internationale Dag van de Verloskundigen gevierd.

Bevrijdingsdag van Nederland

Op de 5e wordt in Nederland een soort Overwinningsdag gevierd. Op deze dag in 1945 werd de akte van overgave van Duitse troepen in het land ondertekend. Overal wordt de verjaardag van de bevrijding gevierd, de landsleiding doet mee aan de plechtige gebeurtenissen en Koningin Beatrix is traditiegetrouw aanwezig bij het avondconcert in Amsterdam.

Kinderdag in Japan en Zuid-Korea

In Japan is 5 mei traditioneel het Jongensfestival, of Tango-no-sekku. De naam is in het Russisch vertaald als "Feest van de eerste dag van het paard." Het paard symboliseert onder de Japanners moed, moed en moed, kortom, al die kwaliteiten die een uitstekende krijger zou moeten hebben. De tweede naam van het festival is Shobu no sekku ("Irisfestival"). Mei is de tijd van de bloei van irissen in Japan, deze bloemen zijn symbolen van succes en gezondheid.

De opkomst van Tango-no-sekku wordt toegeschreven aan de eerste eeuwen van onze jaartelling. Toen viel deze vakantie samen met het begin van de lente en het begin van het veldwerk. Mensen aanbaden de geesten van bomen en planten en baden onder andere voor de gave van mannelijke vitaliteit, een lang leven en voorspoed van de clan.

Er is een soortgelijke vakantie in Zuid-Korea. In het Koreaans klinkt de naam als "Orinin nal". In 1923 kreeg het de status van staat en in 1975 werd het een vrije dag. Orinin nal wordt in het hele land gevierd met luidruchtig entertainment en sportevenementen voor kinderen.

Aanbevolen: