Geschiedenis Van Het Optreden Op 8 Maart

Inhoudsopgave:

Geschiedenis Van Het Optreden Op 8 Maart
Geschiedenis Van Het Optreden Op 8 Maart

Video: Geschiedenis Van Het Optreden Op 8 Maart

Video: Geschiedenis Van Het Optreden Op 8 Maart
Video: О чем поют 8 марта. Праздничный концерт 2024, Mei
Anonim

De geschiedenis van de 8 maart-vakantie is nogal ingewikkeld. Er zijn twee hoofdversies. Volgens de eerste wordt aangenomen dat de vakantie oorspronkelijk dateert uit de periode van de eerste eeuw voor Christus, en de tweede versie wordt geassocieerd met een moderne interpretatie van het uiterlijk van de vakantie.

Geschiedenis van herkomst op 8 maart
Geschiedenis van herkomst op 8 maart

Versie 1

In het oude Rome was er een traditie om de dag van 1 maart te vieren, die was gewijd aan het beschermheerschap van de godin Juno-Lucia, die de vrouw was van de vereerde god Jupiter. Juno had een geweldige gave om het weer te veranderen, gewassen te verbeteren en veel geluk te brengen.

Maar de belangrijkste kracht van de godin was het vermogen om vrouwen te helpen hun gezondheid te verbeteren en gezonde nakomelingen te baren. Op de eerste lentedag (Matrona) kwamen alle vrouwen van Rome bijeen, namen bloemenkransen in hun handen en gingen toen naar de tempel van de godin. Daar zou je Juno kunnen vragen om het gezin en de kinderen te beschermen, evenals het geluk van vrouwen. Tijdens de vakantie werden mannen bevrijd van elk werk, niet alleen echtgenoten, maar ook slaven. De stad was versierd met bloemen en de hele dag werden er volksfeesten georganiseerd. Volgens de nieuwe kalender wordt de feestdag gevierd op 8 maart.

Versie 2

De moderne versie van de oorsprong van de vakantie dateert uit het midden van de 19e eeuw (1857). Dit jaar, op 8 maart, is het vrouwencollectief van kledingfabrieken in New York in staking gegaan met als doel betere arbeidsomstandigheden, hogere lonen en gelijke rechten voor mannen met het mannencollectief. Na deze gebeurtenis begonnen zich actief vrouwenvakbonden te vormen in Amerika, en het eerlijke geslacht kreeg het recht om te stemmen bij verkiezingen.

De specifieke datum van de vorming van de feestdag is 8 maart 1910, toen de beroemde vertegenwoordiger van het socialisme, Clara Zetkin, voorstelde om Vrouwendag op internationale schaal te vieren. In Rusland werd 8 maart voor het eerst gevierd in 1913, en in 1976 werd Internationale Vrouwendag officieel goedgekeurd door de VN.

Aanbevolen: