Zonnebrand: Tekenen, Behandeling, Gevolgen

Inhoudsopgave:

Zonnebrand: Tekenen, Behandeling, Gevolgen
Zonnebrand: Tekenen, Behandeling, Gevolgen

Video: Zonnebrand: Tekenen, Behandeling, Gevolgen

Video: Zonnebrand: Tekenen, Behandeling, Gevolgen
Video: Hoe werkt zonnebrand? 2024, September
Anonim

Niet alleen op het strand kun je pijnlijke zonnebrand oplopen. Zomerbewoners, tuinmannen, toeristen, straatverkopers, bouwers, sporters - iedereen die veel tijd op straat doorbrengt, loopt gevaar. Hoe eerder met de behandeling wordt begonnen, hoe eerder het mogelijk is om van de effecten van langdurige blootstelling aan de zon af te komen, dus u moet weten hoe u zonnebrand moet behandelen.

Zonnebrand: tekenen, behandeling, gevolgen
Zonnebrand: tekenen, behandeling, gevolgen

Zonnebrandtekens

Naast roodheid en pijn door aanraking, is er bij oververhitting van de huid een langdurige stijging van de lokale temperatuur, huidontsteking, blaarvorming, evenals algemene lichaamshyperemie, hoofdpijn, tijdelijke afname van de gezichtsscherpte en algemene zwakte. De dag nadat je een grote dosis ultraviolette straling hebt gekregen, kan de immuniteit sterk dalen, waardoor je gemakkelijk SARS kunt krijgen. Daarom is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat het probleem de volgende dagen niet verergert door blootstelling aan de zon.

Wat bedreigt een ernstige zonnebrand?

De gevolgen van overmatig bruinen kunnen zeer ernstig zijn:

- verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker;

- verergering van systemische ziekten, met name huidziekten;

- het verschijnen van staar;

- aanhoudende pigmentatie;

- voortijdige veroudering van de huid.

Eerste hulp bij zonnebrand

Allereerst is het noodzakelijk om de verbrande gebieden tegen de zon te bedekken, en het is beter om volledig in de schaduw te gaan. Het belangrijkste is nu om pijn te verlichten, de huid te hydrateren en de temperatuur te verlagen. Maak een nat kompres, veeg het rode gebied af met een ijsblokje gemaakt van schoon drinkwater of kamille-afkooksel.

Vermijd mechanische actie op verbrande huid - geen scrubs, agressieve schoonmaakmiddelen of ruwe kleding.

Drink veel, want een hete huid verdampt veel vloeistof. Dit helpt u uitdroging, hoofdpijn en een plotselinge daling van de bloeddruk te voorkomen.

Welke medicijnen helpen bij verbranding?

Bij zonnebrand helpen medicijnen voor een beschadigde huid goed. Allereerst is dit "Panthenol" of "Bepanten", waaronder dexpanthenol, co-enzym A, lanoline, die een film op de huid vormen, waaronder snelle weefselregeneratie plaatsvindt.

Het preparaat "Olazol" bevat duindoornolie, levomecitine, anestezine en boorzuur, die samen het verbrande gebied snel verdoven, zwelling verlichten, de huid hydrateren en het snelle herstel ervan bevorderen. Door tijdig aan te brengen kan het ontstaan van blaren en afbladderen van de toplaag worden voorkomen.

Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, kan deze worden neergeslagen, omdat het lichaam de infectie niet hoeft te bestrijden. Daarom kunt u aspirine, paracetamol of ibuprofen innemen in een dosering die geschikt is voor uw leeftijd.

Crèmes en lotions met 1% hydrocortison verminderen ontstekingen en verlichten pijn.

Verband voor brandwonden zoals "Voskopran", "Branolind N" zal helpen in geval van blaren, inclusief barsten. Ze zijn geïmpregneerd met stoffen die de ontwikkeling van bacteriën in de wond voorkomen, granulatie en epithelialisatie van weefsels zonder littekens bevorderen.

Folkmedicijnen voor brandwonden

Om pijn te verlichten, maakt u een sterke suikeroplossing en brengt u deze aan op het getroffen gebied. Vloeibare honing helpt ook. Gekristalliseerde honing daarentegen kan mechanische schade aan de reeds geïrriteerde huid veroorzaken.

Als je verse aloë- of muntblaadjes bij de hand hebt, wrijf ze dan in en breng ze aan op het aangetaste gebied. Kompressen of baden met zuiveringszout helpen ook om roodheid te verlichten, waarna de huid moet worden afgespoeld.

Aanbevolen: