Eieren Versieren: Doe-het-zelf Paaseieren

Inhoudsopgave:

Eieren Versieren: Doe-het-zelf Paaseieren
Eieren Versieren: Doe-het-zelf Paaseieren

Video: Eieren Versieren: Doe-het-zelf Paaseieren

Video: Eieren Versieren: Doe-het-zelf Paaseieren
Video: VOORHANDEN - Het Paasei 2024, April
Anonim

Het schilderen van eieren is een oude gewoonte die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. In de oudheid was een symbolisch ei, versierd door de moeder terwijl ze op de baby wachtte, verborgen in de wieg van de baby. Men geloofde dat een geverfde testikel de baby zou beschermen tegen onvriendelijke blikken. Pysanka fungeerde als een geschenk voor de pasgetrouwden, het werd gebruikt om de overledenen te herdenken.

Eieren versieren: doe-het-zelf paaseieren
Eieren versieren: doe-het-zelf paaseieren

Een beetje geschiedenis

Eieren schilderen is echt een volksritueel. Traditioneel schilderden vrouwen ze met de hand, in eenzaamheid. Water om te schilderen werd uit zeven bronnen gehaald of op de kruising van drie stromen. Ten tijde van het schilderen moest de vrouw zich volledig in het werk onderdompelen om patronen te maken met goede emoties en goede wensen voor degenen die de eigenaren van de paaseieren zullen zijn.

De meeste paaseieren zijn gemaakt in de lente, tijdens de zonnewende. Men geloofde dat het schilderen van eieren met rode verf op dit moment de zon helpt om vitaliteit te krijgen voor de lange zomer.

DIY pysanka

Desgewenst kan bijna iedereen het ambacht van het schilderen van eieren leren. U kunt dit zelf doen, of door contact op te nemen met een ervaren master.

Als je besluit om eieren te gaan schilderen, bereid dan eerst alles voor wat je nodig hebt. Om te werken heb je nodig: een ei, een potlood, een kaars, een penseel (een speciaal hulpmiddel om te schilderen), was en een servet.

Eerst moet je het ei wassen en koken met zout water (voor 2 liter water, 1 eetlepel zout). Een ei dat bedoeld is voor langdurige opslag moet hol zijn, dus als je je creatie lang wilt bewaren, maak dan kleine gaatjes in de schaal en verwijder voorzichtig de inhoud van het ei, spoel en droog het vervolgens af.

Om paaseieren te maken, wordt aanbevolen om alleen natuurlijke verven te gebruiken. Groene kleurstof wordt bijvoorbeeld verkregen uit brandnetel- en lelietje-van-dalenbladeren, of wegedoorn en essenschors. Gele verf is gemaakt van kamille bloeiwijzen en uienschillen, en rode verf is gemaakt van gewone kersenbessen of zaden en bloemen van sint-janskruid. Zwarte verf krijg je als je de wortels van els neemt, en bruine verf krijg je van de bast van een eik of appelboom.

Om de verf zelf te maken, is het noodzakelijk om het voorgestelde plantmateriaal een paar uur in koud water te laten weken. Na deze tijd moet de resulterende oplossing op laag vuur worden gekookt: water met schors gedurende ongeveer 3 uur, met bladeren gedurende 40 minuten en bloeiwijzen van planten moeten ongeveer een half uur worden gekookt.

Zeef de bouillon en voeg er 1 theelepel kaliumaluin aan toe. Dergelijke plantaardige verf kan niet langer dan veertien uur worden bewaard, dus u moet deze niet inslaan voor toekomstig gebruik.

Een penseel (scribbler) is te koop in een gespecialiseerde kunstwinkel. Als u het gewenste gereedschap niet kunt vinden, kunt u proberen een dun nailart-penseel te gebruiken.

Breng het gewenste patroon aan op de schaal, eerst met een potlood en daarna met verwarmde was, waarbij u erop let dat u niet verder gaat dan de patroonlijnen. Dip vervolgens het ei in de lichtste kleur die je hebt bereid.

De volgende stap is om de was opnieuw aan te brengen en het ei in een donkerdere verf te dopen. Dergelijke procedures worden uitgevoerd totdat het geselecteerde patroon is verkregen. Aan het einde van het schilderij wordt het paasei in de oven geplaatst of kort boven de kaars gehouden. De resterende was moet voorzichtig worden verwijderd met een servet. Om het afgewerkte paasei een mooie glans te geven, wordt het ingewreven met zonnebloemolie.

Aanbevolen: