Wie En Hoe Viert De Feestdag Van Lada

Wie En Hoe Viert De Feestdag Van Lada
Wie En Hoe Viert De Feestdag Van Lada

Video: Wie En Hoe Viert De Feestdag Van Lada

Video: Wie En Hoe Viert De Feestdag Van Lada
Video: LADA 4x4 2020 в МИНИМАЛКЕ 2024, April
Anonim

Heidense culten waren aanwezig in het leven van de Slaven tot de 9e-12e eeuw, dat wil zeggen vóór de adoptie van het christendom in Rusland. De vakantie van Lada behoort tot dit specifieke tijdperk. Sommige voorouderlijke tradities zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Wie en hoe viert de feestdag van Lada
Wie en hoe viert de feestdag van Lada

De oude Slaven vierden 6 keer per jaar Lada (Ladodenie) feestdagen. Ze waren opgedragen aan de godin van het Slavische pantheon, de patrones van de lente, liefde, huwelijk, zaaien en oogsten.

De eerste feestdag, waarmee de cyclus van vieringen begon, werd gevierd op 30 maart, de laatste op 8 september. Tussen deze twee data werd Lada teruggeroepen op Krasnaya Gorka, tijdens het begin van het veldwerk, met de eerste scheuten en oogsten.

Sommige onderzoekers geloven dat Lada een van de twee godinnen is die bevallen. Dezelfde goden zijn aanwezig in de pantheons van bijna alle Indo-Europese volkeren.

Voordat de boeren begonnen met het bewerken van de velden, wendden ze zich altijd tot Ladushka - zoals ze liefkozend de godin noemden. Lente- en zomergebeden voor regen, de vakantie van de eerste greens en de laatste korenaren worden geassocieerd met haar naam. Lada en haar dochter Lelnik kregen toestemming om de lente te bellen.

De vakantie ging traditioneel gepaard met speciale ceremonies om de ontwakende natuur te vieren. Vrouwen klommen heuvels, daken en hoge hooibergen. Daar hieven ze hun handen naar de hemel en riepen de lentezon op om helderder te schijnen en heter op te warmen. Van het deeg werden kraanvogels gebakken, waar ze niet alleen van smullen, maar ook als amuletten gebruikten. De vogels werden op hoge plaatsen geplaatst, zodat ze het huis tegen elke tegenslag beschermen.

Jonge mannen en vrouwen voerden rondedansen uit en droegen ze op aan de godin. Bruiden en bruidegoms wendden zich tot Lada met het verzoek om hen voorspoed te bezorgen in een toekomstig huwelijk. Vaak werd de beslissing over de bruiloft midden in de zomer genomen, het feest zelf werd gevierd na afloop van het veldwerk. De verheerlijking van Lada eindigde na het oogsten van de broden.

Een legende is verbonden met de vakantie, volgens welke vogels op deze dag uit het Slavische paradijs vliegen. Men geloofde dat het nodig was om het dansen van vogels te imiteren - naar koben. Deze oude ritus wordt geassocieerd met de terugkeer van de zonne-energie van het leven op aarde.

Nu wordt de feestdag van Lada, net als veel andere vieringen van de oude Slaven, door sommige mensen alleen gevierd als een eerbetoon aan de tradities van hun voorouders. Het verloor zijn verspreiding met de komst van het christendom in Rusland. De oude goden werden vervangen door nieuwe, de meeste heidense overtuigingen en gebruiken bleven in het verre verleden.

Aanbevolen: