Hoe Is St. Swithoon's Day In Het VK?

Hoe Is St. Swithoon's Day In Het VK?
Hoe Is St. Swithoon's Day In Het VK?

Video: Hoe Is St. Swithoon's Day In Het VK?

Video: Hoe Is St. Swithoon's Day In Het VK?
Video: Scooter - How Much Is The Fish? (Official Video) 2024, Mei
Anonim

Groot-Brittannië is een land dat bekend staat om zijn eeuwenoude tradities. Het is opmerkelijk dat velen van hen nog steeds in leven zijn en van generatie op generatie worden doorgegeven. Veel religieuze feestdagen gewijd aan heilig verklaarde Engelse heiligen worden jaarlijks gevierd en maken hun herinnering levend, hoewel ze vele eeuwen geleden stierven. Sweetun Winchester behoort tot zulke heiligen.

Hoe is St. Swithoon's Day in het VK?
Hoe is St. Swithoon's Day in het VK?

Deze man is een echt historisch persoon, hij diende als bisschop in de 9e eeuw. Hij werd beroemd in het hele district en het koninkrijk voor zijn vrome daden, liefdadigheid en de bouw van kerken. Saint Sweetoon's Day in Groot-Brittannië wordt elk jaar gehouden op 15 juli, de dag van de dood van de bisschop, die plaatsvond in 862.

Volgens de legende vroeg de bisschop, toen hij stervende was, aan de monniken die naast hem stonden om hem buiten de muur van de kathedraal van Winchester te begraven, zodat de regen zijn graf ongehinderd kon irrigeren. Volgens de traditie rustte de heilige nog 9 jaar rustig uit op de plaats die hij had uitgekozen, maar voor de monniken leek zo'n bescheiden begrafenis ongepast voor deze heilige. Op 15 juli 871 besloten ze de overblijfselen te verplaatsen en Sweetoon te begraven in de kathedraal van Winchester, onder de koepel van een prachtig versierde hal. Op dezelfde dag viel er een zware stortbui op het dak van de kathedraal, die zich vervolgens van jaar tot jaar begon te herhalen.

Blijkbaar hebben de Britten deze pretentieloze bisschop daarom tot patroonheilige van weersverschijnselen gemaakt. Volgens populaire overtuigingen moet je op de dag van St. Svitun letten op wat voor weer het buiten het raam is, aangezien de 40 dagen na deze datum ook hetzelfde zullen zijn. Als het op 15 juli regent, moet je de komende 7 weken met een paraplu lopen en als de zon schijnt, moet je je voorbereiden op heldere, wolkenloze dagen.

Er zijn geen speciale vieringen en religieuze processies op Winchester's St. Sweetoon's Day, maar alle Engelse kerken houden speciale plechtige diensten ter nagedachtenis aan hem. Priesters lazen preken voor waarin werd opgeroepen tot naastenliefde en vroomheid, en noemden episoden uit het leven van een heilig verklaarde bisschop als voorbeeld voor parochianen.

Ter nagedachtenis aan deze heilige, die veel appelbomen plantte in de buurt van de kathedraal van Winchester, beschouwen de Britten de datum van zijn overlijden als de dag waarop appels al als rijp worden beschouwd en kunnen worden geoogst en gegeten. In Rusland is zo'n dag Yablochny Spas, in Groot-Brittannië is het St. Svitun's Day.

Aanbevolen: