Waar En Wanneer Bessen Plukken

Waar En Wanneer Bessen Plukken
Waar En Wanneer Bessen Plukken

Video: Waar En Wanneer Bessen Plukken

Video: Waar En Wanneer Bessen Plukken
Video: Bessen en eetbare bloemen plukken in de Meijhorst in Nijmegen 2024, April
Anonim

In Rusland zijn er veel bessen, zoals ze zeggen, voor elke smaak. Maar om een goede oogst bessen te oogsten, ze in overvloed vers te eten of ze voor te bereiden op toekomstig gebruik, moet je weten waar ze groeien en hoe laat ze rijpen.

Waar en wanneer bessen plukken
Waar en wanneer bessen plukken

Misschien wel de meest geurige wilde bes is wilde aardbei. Het heeft een uitstekende smaak en maakt een uitstekende jam. Aardbeien groeien in overvloed aan de randen van berken-, gemengde en naaldbossen, op open plekken en hellingen, en geven de voorkeur aan een vrij droge zode-podzolische grond. Hij komt ook voor in het bos tussen bomen, maar veel minder vaak, omdat hij van verlichting houdt. Het verdraagt helemaal geen overmatig vocht, daarom groeit het niet in moerassen.

De rijpingstijd van bosaardbeien hangt af van de specifieke klimatologische omstandigheden van een bepaald gebied. Op het grootste deel van het Europese grondgebied van Rusland kun je beginnen met verzamelen vanaf de eerste tien dagen van juni, de verzameling duurt meestal twee tot drie weken.

Veenbessen daarentegen voelen zich geweldig in moerassen, daarom worden ze daar geoogst. Deze donkerrode zure bes heeft veel voordelen: het bevat veel vitamines (vooral vitamine C), andere nuttige stoffen, de afkooksels hebben een tonisch en koortswerend effect. Het bekende cranberrysap is erg lekker. Veenbessen worden geoogst van half september tot begin oktober.

Lingonberry is een kleinere, dichte bordeauxrode bes, vaak met een wit vat. Dit is een zeer gezonde bes. Een afkooksel van bosbessenbladeren is goed voor nieraandoeningen, bessen zijn gunstig voor reuma, tuberculose. Geweekte bosbessenbes is een geweldig bijgerecht voor vlees, gevogelte, vis. Door de hoge concentratie van een natuurlijk conserveermiddel - benzoëzuur - bederft deze bes niet lang. Verzamel het van de tweede helft van augustus tot begin september in naaldbossen en veenmoerassen.

Bosbessen zijn ook zeer nuttig. Het wordt vers gegeten, geraspt met suiker, jam en gelei worden ervan gekookt. Het heeft een gunstig effect op het gezichtsvermogen, elimineert aandoeningen van het maagdarmkanaal, ziekten van de mondholte. Bosbessen groeien in naaldbossen, veenmoerassen, soms op berghellingen; ze worden geoogst in juli-augustus.

Natuurlijk mogen we bosframbozen niet vergeten. Hoewel de bessen kleiner zijn dan de tuinbes, zijn ze ook lekker en aromatisch. Frambozen hebben antipyretische effecten, normaliseren het metabolisme. In veel regio's van Siberië zijn bosframbozen lang en zeer dicht. Daarom praten de lokale bevolking, die bessen plukt, luid, van tijd tot tijd kloppen ze op metalen voorwerpen: zowel om elkaar niet te verliezen, als om de beer af te schrikken, die zich ook graag tegoed doet aan deze geurige bes. De oogstdata voor bosframbozen vallen eind juli - begin augustus.

Aanbevolen: