Wanneer Begint Chinees Nieuwjaar?

Inhoudsopgave:

Wanneer Begint Chinees Nieuwjaar?
Wanneer Begint Chinees Nieuwjaar?

Video: Wanneer Begint Chinees Nieuwjaar?

Video: Wanneer Begint Chinees Nieuwjaar?
Video: Chinees Nieuwjaar: hoe zit dat nou? | NOS op 3 2024, April
Anonim

Een van de mooiste en langste feesten ter wereld, vergezeld van rode en gouden bloemen, knallen van vuurwerk en processies van figuren uit de Chinese mythologie. "Lentefestival", dat in Rusland het "Chinese Nieuwjaar" wordt genoemd.

De draak
De draak

Startdatum Chinees Nieuwjaar

De maan-zonnekalender wordt in China gebruikt om de data te bepalen van traditionele feestdagen, het begin van bepaalde soorten landbouwwerkzaamheden.

De oudste Chinese feestdag is een complex van ceremonies en rituelen die meer dan twee weken duren. In tegenstelling tot zijn westerse tegenhanger, is er geen vaste datum voor de start van het Chinese Nieuwjaar en wordt deze elk jaar op een ander tijdstip vastgesteld. Volgens de lunisolaire kalender begint de eerste dag van de vakantie in China op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Het Chinese Nieuwjaar eindigt over vijftien dagen van de nieuwe maanmaand met een processie met lantaarns.

Hieronder staan de data waarop het Chinese Nieuwjaar in de komende vijf jaar begint:

- In 2014 - van 31 januari tot 14 februari;

- In 2015 - van 19 februari tot 5 maart;

- In 2016 - van 8 februari tot 22 februari;

- In 2017 - van 28 januari tot 11 februari;

- In 2018 - van 16 februari tot 2 maart.

Chinees Nieuwjaar vieren

Het is het grootste feest op de Chinese kalender en is in de westerse wereld zo groot als Kerstmis en Oud en Nieuw. De dag ervoor zijn mensen druk bezig met het voorbereiden van het feest, het maken van verlanglijstjes, het kopen van cadeaus en materialen voor decoratie. Ze bereiden traditionele kersttraktaties, want zelfs in de armste Chinese familie is het gebruikelijk om de tafel rijkelijk te dekken voor een familiediner. Duizenden jaren van het vieren van het Chinese Nieuwjaar zijn geïnspireerd op de legendes van de mensen van het Middenrijk.

In een legende over de oorsprong van het Chinese Nieuwjaar wordt gezegd dat een draak genaamd Nian (of Nian) de gewoonte kreeg om mensen in het dorp te bezoeken. Hij brak in huizen in, at de oogst die door de dorpelingen was verzameld, minachtte de dorpelingen zelf en hun kinderen niet, als ze geen tijd hadden om zich in de bergen te verstoppen. Om de draak geen reden te geven om het huis binnen te stormen, zetten de dorpelingen buiten iets lekkers neer. Op een mooie dag merkten mensen hoe Nian bang was voor een peuter gekleed in rode kleding. Beseffend dat het een kwestie van kleur was, begon het hele dorp elk jaar huizen en straten te versieren met rode stof en lantaarns, en rode kleren aan te trekken. Men geloofde dat het gebrul van pyrotechniek boze geesten beangstigt, dus tijdens de vakantie begonnen de Chinezen lange bundels vuurwerk in brand te steken.

Een andere legende vertelt over een oude bedelaarsman met een zilveren snor die zich vrijwillig aanmeldde om de ongelukkige dorpelingen te helpen. Bewoners schonken geen aandacht aan de vreemde vreemdeling, verzamelden hun bezittingen en gingen schuilen in het hele dorp in het bos op de berg. Terwijl hij 's nachts op de draak wachtte, kwam de oude man hem tegemoet in rode kleren, rammelde met vuurwerk en joeg de Nanny weg.

Een van de legendes zegt dat Boeddha eens, heel lang geleden, alle dieren van de aarde uitnodigde om het nieuwe jaar met hem te vieren. Slechts twaalf reageerden op de uitnodiging en de Boeddha noemde ze de volgende jaren.

Een gebruikelijke praktijk onder de Chinezen aan de vooravond van een feest is een algemene schoonmaak van het huis, die problemen verdrijft en geluk aantrekt. Bewoners schrobben hun kamers en appartementen van vloer tot plafond, wassen en schilderen ramen en deuren. Volgens de legendes zijn buitenhuizen versierd met lantaarns, rood linnen, lakens met voorspellingen worden opgehangen waarop de hiërogliefen "rijkdom", "geluk", "lang leven" zijn gegraveerd.

'S Avonds verzamelt de hele familie zich aan de feesttafel,' s ochtends worden tafels met eerbetoon aan het monster buiten de deuren van de huizen gezet en' s middags begint een team van acteurs met een enorme drakenfiguur door de straten te lopen. Marionet Nian kijkt in elke open deur van de straat, waar geld in zijn mond wordt geïnvesteerd. Nadat hij is vertrokken, steekt de eigenaar van het huis de vooraf opgehangen linten in brand met vuurwerk, waardoor onzichtbare boze geesten en toeschouwers met een brul worden weggejaagd. Dus als je merkt dat je getuige bent van de vakantie, vergeet dan niet om oordopjes te kopen bij de apotheek.

Aanbevolen: