Hoe Nieuwjaar In Het Chinees Te Vieren

Inhoudsopgave:

Hoe Nieuwjaar In Het Chinees Te Vieren
Hoe Nieuwjaar In Het Chinees Te Vieren

Video: Hoe Nieuwjaar In Het Chinees Te Vieren

Video: Hoe Nieuwjaar In Het Chinees Te Vieren
Video: Chinees Nieuwjaar: hoe zit dat nou? | NOS op 3 2024, Maart
Anonim

Voor het Chinese Nieuwjaar is het gebruikelijk om een dierenbeeldje te geven, dat de patroonheilige van de komende 365 dagen symboliseert. Hierover is de kennis van de meeste Europeanen over de bijeenkomst van deze feestdag beperkt, terwijl het Hemelse Rijk al sinds onheuglijke tijden zijn eigen tradities heeft. Hoe nieuwjaar vieren in het Chinees?

Hoe nieuwjaar in het Chinees te vieren
Hoe nieuwjaar in het Chinees te vieren

instructies:

Stap 1

Wacht tot de winterzonnewende en tel de tweede nieuwe maan vanaf de datum. De vakantie valt meestal eind januari - half februari. Een nieuwe maan is wanneer de maan volledig "donker" is en niet het uiterlijk van een halve maan, zoals in andere kalenders zou kunnen worden gedacht. In China wordt deze dag beschouwd als het begin van de lente en wordt Chunjie genoemd.

Stap 2

Versier de muren van het huis met prachtige tekeningen, inscripties en wensen voor het volgende jaar. Versier de kamers met dennen- en cipressen, munten, rode lantaarns. Het symbool van het nieuwe jaar zijn mandarijnen, die meestal door twee aan elkaar worden gegeven. Sinaasappelcitrusvruchten worden een paar dagen voor het begin van de vakantie gebruikt om het huis te versieren. Fruit moet ook op de nieuwjaarstafel staan. De uitdrukking "een paar mandarijnen" in het Chinees is in overeenstemming met het woord "goud".

Stap 3

Dek de feesttafel. Het is gebruikelijk om van tevoren lekkernijen te bereiden, zodat u een paar uur voor het begin van het nieuwe jaar de goede moed niet met een mes afschrikt. Volgens legendes zou er een overvloed aan verschillende lekkernijen op tafel moeten staan. Het traditionele gerecht is dumplings genaamd "jiao-tzu", een soep met dumplings of noedels.

Stap 4

Kom samen met uw familie aan de vooravond van de gewenste datum, want nieuwjaar is een gezinsvakantie. De straten van China zijn op dit moment stil en verlaten, omdat iedereen thuis is. Volgens de traditie zou je in scharlaken kleding moeten zijn, het is deze kleur die alle boze geesten afschrikt. Instrueer het gezinshoofd om de deur van de woning te verzegelen met rode stroken papier met nieuwjaarssymbolen, zodat de monsters de komst van de patroonheilige en de goede geesten niet kunnen hinderen.

Stap 5

Geef geschenken aan familieleden. Traditioneel kunnen dit tijgers, draken, vissen, versieringen in de vorm van de hiëroglief "geluk", rode lantaarns, vuurwerk zijn. Voor het nieuwe jaar is het gebruikelijk om gepaarde items te geven als een teken van wensen voor het welzijn van het gezin. Rode enveloppen voor geld - hongbao - zijn erg in trek voor de vakantie. Er wordt aangenomen dat het glinsteren van munten en het geritsel van biljetten boze geesten afschrikt. Zo'n rode envelop is een musthave voor kinderen.

Stap 6

Voorraad op vuurwerk en vuurwerk. Traditioneel gebruiken de sluwe Chinezen vuurwerk en lichten om een verschrikkelijk monster met de bijnaam Nian weg te jagen. Als het verschijnt, dan zet de kou in, het water in de rivieren bevriest, planten en bloemen sterven. Maar als je het monster Nian afschrikt, komt het vruchtbare seizoen weer. Om twaalf uur stipt lanceer je vurige raketten en kleurrijk vuurwerk de lucht in.

Stap 7

Op de vakantiedagen worden er altijd traditionele optredens gehouden. Het kunnen drakendansen, leeuwendansen, straatfeesten zijn. Nieuwjaar wordt in China een hele week gevierd. Inwoners van het Hemelse Rijk brengen een bezoek aan al hun familieleden, bezoeken vrienden.

Aanbevolen: