Wat Is De Doop?

Inhoudsopgave:

Wat Is De Doop?
Wat Is De Doop?

Video: Wat Is De Doop?

Video: Wat Is De Doop?
Video: De doop: geen optie maar een opdracht - waterdoop in 10 minuten💧🌊 2024, April
Anonim

De doop is een kerkelijk sacrament gericht op de wedergeboorte van de menselijke ziel voor een nieuw leven zonder boosheid en zonde. Deze ceremonie, belangrijk voor elke gelovige, stamt uit de tijd van de doop van Jezus Christus in de Jordaan, die kwam om mensen zuivering en licht te geven.

Wat is de doop?
Wat is de doop?

instructies:

Stap 1

De doop van de Heer, gevierd volgens de orthodoxe kalender op 19 januari, eindigt de kerstweek na de geboorte van Christus. Andere namen voor de feestdag zijn Driekoningen of Verlichting, omdat het deze dag was die het bewijs werd van het bestaan van God - de Vader, Jezus Christus - zijn Zoon en de Heilige Geest. Mensen leerden hiervan, zagen de Zoon van God, aanvaardden hem en werden gedoopt om zich te reinigen van de duistere krachten en licht in hun ziel te ontvangen.

Stap 2

Het verhaal vertelt als volgt over de doop van Jezus Christus. Johannes de Doper voerde een rituele reinigende wassing van mensen uit in de wateren van de Jordaan, omdat water wordt beschouwd als een symbool van zuiverheid en heiligheid, dat leven geeft. Jezus kwam naar Johannes de Doper om ook de wassing uit te voeren, en sloeg met zo'n handeling Johannes, die geloofde dat hij het was die de doop van de zoon van God moest ontvangen en hem niet zelf zou dopen. Toen Jezus het water van de rivier de Jordaan binnenging, opende de hemel zich boven zijn hoofd, wierp een wonderbaar licht uit, en de stem van God de Vader werd gehoord, die getuigde dat dit zijn geliefde Zoon was, en een witte duif, de Heilige Geest, viel op Jezus' schouder uit de wolken. Sindsdien hebben mensen de heilige doop ontvangen met de woorden "In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest", en doopten zichzelf met een drievoudig teken met drie vingers van hun rechterhand.

Stap 3

De vooravond van het heilige feest van Driekoningen wordt de vooravond of Driekoningen Kerstavond genoemd. Op deze dag houden gelovigen vast aan een strikte vasten, besteden het in gebed en berouw en gaan 's avonds naar kerkdiensten. Ondanks het feit dat dit de laatste dag van Kerstmis is, is het onmogelijk om te raden op Driekoningenavond - op deze dag is het gebruikelijk om je voor te bereiden op reiniging en absolutie.

Stap 4

Een van de tradities van de feestdag is de wijding van wijwater, die in kerken wordt gehouden, zowel op de feestdag zelf als aan de vooravond. Het getuigenis van Athanasius de Grote zegt dat iedereen die zich niet met doopwater wast, gedurende 40 dagen uit de kerkgeheimen moet worden geëxcommuniceerd. Daarom worden zelfs 's avonds ijsgaten in de vorm van een kruis gesneden in rivieren en meren, ze worden ingewijd zodat iedereen die wil goddelijke zegeningen en heilige reiniging kan ontvangen door zich in het ijsgat te storten. Ze zeggen dat degene die voor Driekoningen in het ijsgat baadde, niet het hele jaar ziek zal worden. En hoewel deze verklaring geen wetenschappelijke bevestiging heeft, baden op 19 januari duizenden mensen in een ijsgat. Bovendien wordt aangenomen dat alle boze geesten die tijdens de kerstperiode op aarde rondliepen, ook het water in gaan en de aarde van boze geesten reinigen. Alle hoeken van het huis worden besproeid met gewijd Driekoningenwater en gedronken op een lege maag om ziektes en mislukkingen kwijt te raken. Driekoningenwater verslechtert niet lang en behoudt zijn helende eigenschappen, zodat je het een heel jaar kunt drinken.

Stap 5

De moderne ritus van het ontvangen van de doop bestaat uit verschillende delen: voorbereidende gesprekken; aankondigingen, wanneer een persoon de duivel ontkent en een belofte doet om met geloof in zijn ziel te leven; onderdompeling in wijwater en kerstmis. En als volwassenen zich bewust zijn van de acties die ze ondernemen, valt tijdens de doop van baby's alle verantwoordelijkheid voor het toekomstige spirituele verlichte leven op de peetouders. Door het kind na het wassen uit de heilige kelk te halen (vandaar de tweede naam voor peetouders - ontvangers), beloven ze voor God om het kind in geloof en vroomheid op te voeden. Eens in je leven uitgevoerd, maakt het sacrament van het ontvangen van de heilige doop het mogelijk om opnieuw geboren te worden, je vorige zondige leven achter je te laten, je te bekeren en een ander persoon te worden, met zuivere gedachten en vriendelijkheid in je hart. En het feest van de Doop van de Heer geeft je de mogelijkheid om je acties te heroverwegen, om God in het hart te laten, je te ontdoen van woede en ondeugden. Omdat alleen zo iemand de zegen en het eeuwige leven in het Paradijs zal ontvangen.

Aanbevolen: