Wanneer Begint Kerstavond

Inhoudsopgave:

Wanneer Begint Kerstavond
Wanneer Begint Kerstavond

Video: Wanneer Begint Kerstavond

Video: Wanneer Begint Kerstavond
Video: GENIALE CADEAUTJES OP ONZE GROOTSTE KERSTAVOND! 2024, Mei
Anonim

Het feest van de geboorte van Christus, dat volgens de moderne chronologie jaarlijks op 7 januari valt, is een van de belangrijkste vieringen in de orthodoxe kerk. Christenen wachten met speciale eerbied op deze gebeurtenis en bereiden zich voor op grote geestelijke vreugde door te vasten. Onmiddellijk de dag voor de geboorte van Jezus Christus begint het belangrijkste pre-feest - kerstavond.

Wanneer begint kerstavond
Wanneer begint kerstavond

Twee kerstavond zijn te zien in de orthodoxe kerkkalenders, die beide in de tweede wintermaand vallen: januari. Dit zijn Kerstavond en Driekoningenavond. De etymologie van de naamgeving van deze dag duidt op de vrome traditie van christenen op kerstavond om een strikt vasten en sappig te houden. Sochivo is een speciaal gerecht gemaakt van tarwe met toevoeging van verschillende zoetigheden: honing, gedroogd fruit, rozijnen en snoep.

Daten op kerstavond

Kerstavond voor de feestdag van de geboorte van de Verlosser van de wereld valt op 6 januari. Een christen brengt deze dag door met bijzondere schroom en oprechte stemming, omdat er maar heel weinig tijd over is voor de heldere vakantie. Sommige orthodoxe christenen houden vast aan de gewoonte om op 6 januari geen voedsel te eten totdat de eerste ster aan de avondhemel verschijnt. Deze traditie wordt echter niet beschreven in het kerkelijk charter, maar het is een speciale eerbiedige stemming van de Russische persoon voor Kerstmis.

image
image

Kerkdienst op kerstavond

Een orthodoxe christen probeert op kerstavond een dienst bij te wonen in de kerk. Kerkdiensten op 6 januari zijn heel mooi en symbolisch. De dienst begint 's ochtends met de tsarenuren. In de tijd van het Byzantijnse rijk baden de keizer en zijn familie op dit horloge, wat tot uiting komt in de naam. Dit wordt gevolgd door de opeenvolging van beelden en vespers met het voorlezen van speciale profetische passages uit het Oude Testament, die de wereld de vreugde aankondigen van de toekomstige geboorte van de Messias. Voor de avondliturgie wordt de liturgie verzonden (met uitzondering van de dagen dat kerstavond op zaterdag en zondag valt: dan worden de vespers gevierd aan het einde van de liturgie en worden de koninklijke uren verplaatst naar vrijdag).

image
image

Na het einde van de liturgie gaan de geestelijken naar de analogie, gelegen in het midden van de kerk, waarop het icoon van de vakantie zich bevindt. Het koor begint het troparion van de geboorte van Jezus Christus te zingen. Hiermee eindigt de ochtenddienst. De volgende dienst begint 's avonds en kondigt aan de mensen de vreugde van de menswording van de Heiland aan.

Aanbevolen: