Wanneer Wordt De Bescherming Van De Allerheiligste Theotokos Gevierd?

Wanneer Wordt De Bescherming Van De Allerheiligste Theotokos Gevierd?
Wanneer Wordt De Bescherming Van De Allerheiligste Theotokos Gevierd?

Video: Wanneer Wordt De Bescherming Van De Allerheiligste Theotokos Gevierd?

Video: Wanneer Wordt De Bescherming Van De Allerheiligste Theotokos Gevierd?
Video: There is no Salvation except through the Theotokos 2024, April
Anonim

Het feest van de voorbede van de Allerheiligste Theotokos is een van de meest gerespecteerde feestdagen onder orthodoxe christenen. Het is gebaseerd op de legende dat in het jaar 910, tijdens het beleg van Constantinopel door de vijanden van Sint Andreas, de Moeder van God zogenaamd verscheen, biddend voor de stad en haar inwoners. Nadat ze klaar was met bidden, deed de Maagd Maria haar hoofdmantel af en spreidde die over de verzamelde mensen uit, alsof ze mensen onder haar bescherming en bescherming nam. De stad doorstond het beleg, het gevaar verdween. De gelukkige stedelingen schreven dit succesvolle resultaat toe aan de voorspraak van de Moeder van God.

Wanneer wordt de bescherming van de Allerheiligste Theotokos gevierd?
Wanneer wordt de bescherming van de Allerheiligste Theotokos gevierd?

Het is niet bekend uit welk jaar deze feestdag in Rusland werd gevierd. Veel onderzoekers associëren het met de persoonlijkheid van prins Andrey, die de geschiedenis in ging met de bijnaam "Bogolyubsky". Deze prins, die gelezen had over het wonderbaarlijke visioen in het leven van Andreas de Dwaas, beval bij zijn decreet de bescherming van de Maagd te vieren en kerken te bouwen ter ere van hem. Zo ontstond bijvoorbeeld het prachtige monument van geschiedenis en architectuur uit de 12e eeuw - de kerk van de voorbede op de Nerl. Ondanks zijn bescheiden formaat maakt het een verbluffende indruk door zijn nauwkeurig gekalibreerde proporties, gebeeldhouwde reliëfs op de muren en ook dankzij een zeer goed gekozen bouwplaats - praktisch op de kruising van de rivieren Nerl en Klyazma. Het is niet verwonderlijk dat deze tempel nog steeds de aandacht trekt van niet alleen gelovigen, maar ook toeristen.

Welnu, het beroemdste, misschien wel, monument gewijd aan de voorbede van de Maagd is de beroemde voorbedekathedraal op het Rode Plein in Moskou, beter bekend als de kathedraal van St. Basil the Blessed, gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw ter ere van van de verovering van Kazan door de troepen van tsaar Ivan de Verschrikkelijke.

Volgens de Juliaanse kalender werd deze feestdag gevierd op 1 oktober. Dienovereenkomstig wordt het volgens de Gregoriaanse kalender (nieuwe stijl) op 14 oktober gevierd. Eeuwenlang symboliseerde het feest van de voorbede van de Maagd voor de boeren, die de meerderheid van de Russische bevolking vormden, het einde van al het veldwerk. Mensen rustten uit na hard en lang werken, zich voorbereidend op de komst van de winter. Het feest van de voorbede wekte legendes over oude heidense feestdagen en gebruiken onder hen, vooral omdat het woord "bedekken" zelf goed werd geassocieerd met een witte rijp van vorst, die sinds het midden van de herfst op de grond ligt, die de het. Vanaf die dag begonnen volgens de oude traditie bruiloften te spelen. Daarom moest een meisje dat wilde trouwen bij het aanbreken van deze dag hardop zeggen: “Vader Pokrov! Bedek de grond met sneeuw, en ik, een jonge man, met een verloofde!"

Aanbevolen: