Witte Donderdag: Geschiedenis, Tekens En Gebruiken

Witte Donderdag: Geschiedenis, Tekens En Gebruiken
Witte Donderdag: Geschiedenis, Tekens En Gebruiken

Video: Witte Donderdag: Geschiedenis, Tekens En Gebruiken

Video: Witte Donderdag: Geschiedenis, Tekens En Gebruiken
Video: Witte Donderdag 2020 - Dominicus Gent 2024, Mei
Anonim

Donderdag in de pre-Pasen (Gepassioneerde) week heeft een speciale betekenis voor orthodoxe christenen. Er zijn veel tradities, tekens en rituelen aan verbonden. Het wordt ook wel "Witte Donderdag" genoemd.

Witte Donderdag: geschiedenis, tekens en gebruiken
Witte Donderdag: geschiedenis, tekens en gebruiken

Op deze dag herdenkt de kerk het Laatste Avondmaal van Jezus Christus, waarbij Christus de voeten van zijn discipelen waste en daarmee een voorbeeld van liefde en nederigheid toonde. Ook tijdens de Pesachmaaltijd werd het grote sacrament van de Eucharistie ingesteld.

  • Grote donderdag in Rusland wordt geassocieerd met verschillende gebruiken. Er is een oud geloof dat als je jezelf wast op Witte Donderdag voor zonsopgang, je zonden zullen worden gereinigd en je gezondheid zal worden toegevoegd.
  • Een ander ritueel - 's nachts van woensdag op donderdag van de Goede Week, of vroeg in de ochtend op Witte Donderdag, maakten ze het donderdagzout. Deze gewoonte is bekend sinds de pre-Slavische tijd, toen magische kracht en helende eigenschappen aan dergelijk zout werden toegeschreven. Grof bevochtigd tafelzout werd gemengd met in water gedrenkt kvas of kruim roggebrood. De resulterende pap werd in een doek gebonden en in een hete oven geplaatst, of oververhit in een koekenpan. Vervolgens werd het mengsel in een vijzel gestampt terwijl gebeden werden opgezegd. Het bereide donderdagzout werd op het altaar ingewijd en het hele jaar achter de iconen bewaard. Ze gebruikten quaternair zout in verschillende situaties: gezouten gewijde eieren, ingenomen met het boze oog en verschillende kwalen, gegeven aan zieke dieren, genaaid in een amulet en op de borst gedragen naast een kruis.
  • Lange tijd werd aangenomen dat als al het geld drie keer wordt geteld tijdens een schone donderdag, de familie het financiële welzijn voor het volgende jaar zeker zal stellen.
  • Op donderdag beginnen ze zich voor te bereiden op Pasen. Gelovige christenen belijden en ontvangen de communie. Ze beginnen met een algemene schoonmaak in huis: ze wassen de ramen, gooien onnodig afval weg, brengen comfort en orde. In particuliere huizen maken ze de tuin en het erf vrij van het afval dat zich in de winter heeft opgehoopt.
  • Bijzondere aandacht wordt besteed aan de netheid van iconen en icon lampen. Ook regelen de gastvrouwen op donderdag een grote wasbeurt. De noodzaak van een grote schoonmaak op Witte Donderdag wordt al lang verklaard door het feit dat niet alleen de mens en de natuur, maar ook alles zich verheugt op de feestdag van de Wederopstanding van Christus.
  • Pas nadat ze orde op zaken hebben gesteld in huis en op het erf, beginnen gelovigen taarten te bakken en eieren te beschilderen voor Pasen.

Aanbevolen: