Ivan Kupala-vakantie: Geschiedenis, Tradities En Gebruiken

Inhoudsopgave:

Ivan Kupala-vakantie: Geschiedenis, Tradities En Gebruiken
Ivan Kupala-vakantie: Geschiedenis, Tradities En Gebruiken

Video: Ivan Kupala-vakantie: Geschiedenis, Tradities En Gebruiken

Video: Ivan Kupala-vakantie: Geschiedenis, Tradities En Gebruiken
Video: Иван Купала - Коляда @ Владимирский парк 15.05.2016 2024, April
Anonim

Ongetwijfeld heeft de volksfeestdag van Ivan Kupala de meest mysterieuze en romantische tekens en overtuigingen van de oude Slavische voorouders geabsorbeerd. Na de introductie van de Gregoriaanse kalender werd de zomerzonnewende (24 juni) als datum van viering verplaatst naar 7 juli. En het rituele deel van de viering is direct gerelateerd aan vuur, water en kruiden.

Feesten op Ivan Kupala werden als de meest massale beschouwd en namen veel tradities en tekens in zich op
Feesten op Ivan Kupala werden als de meest massale beschouwd en namen veel tradities en tekens in zich op

Het populaire geloof heeft onze tijd de basisinformatie over de vakantie van Ivan Kupala gebracht. Het belangrijkste feest begint op 6 juli bij zonsondergang en gaat door tot het ochtendgloren op 7 juli. Deze nacht wordt als mystiek en wonderbaarlijk beschouwd, omdat op dit moment alle boze geesten, inclusief heksen, mavoks en zeemeerminnen, samenkomen voor hun sabbat. En de krachten van vuur, water en kruiden krijgen helende en magische eigenschappen.

Het is algemeen aanvaard dat de meisjes na het diner op 6 juli beginnen met het verzamelen van kruiden en bloemen om kransen te weven. De hoofdpersonen van de vakantie zijn Kupala en Marena. Het eerste karakter vertegenwoordigt overvloed en wedergeboorte, terwijl het tweede sterven en verwelking personifieert. Jongeren maken hun knuffelbeesten vooraf. Regionale tradities hebben verschillende variaties. Bekende methoden om knuffels te maken van jonge bomen, struiktakken en stro. Ze zijn noodzakelijkerwijs versierd met linten en geschenken van de natuur.

Het is gebruikelijk om rond de knuffelbeesten rondedansen te leiden, de cyclus in de natuur te personifiëren, en rituele gezangen uit te voeren. Na de verheerlijking van de wonderbaarlijke krachten van het universum, werden de opgezette dieren verdronken in water of verbrand, en de vakantie duurde tot het ochtendgloren rond het Kupala-vuur.

De geschiedenis van de oorsprong van de vakantie van Ivan Kupala

Na de doop van Rusland werd de heidense traditie van het vieren van Ivan Kupala getimed om samen te vallen met de orthodoxe viering - de geboorte van Johannes de Doper. Het is met deze heilige dat het eerste deel van de moderne naam van de populaire feestdag wordt geassocieerd. Het tweede onderdeel van de naam wordt als meer mysterieus beschouwd en heeft verschillende interpretaties, waaronder er één die het verbindt met een bepaalde heidense godheid Kupala, die fruit en bloemen betuttelde. De moderne theologie verwerpt dit soort etymologie echter, in de overtuiging dat dit personage nooit heeft bestaan in het Slavische pantheon van goden.

De nacht op Ivan Kupala wordt beschouwd als de meest magische van het jaar
De nacht op Ivan Kupala wordt beschouwd als de meest magische van het jaar

Zo wordt de naam "Kupala" tegenwoordig door de meerderheid erkend als een aanduiding van een thematische ritus. De historische wortels van dit volksfeest gaan terug tot het tijdperk waarin kerkfunctionarissen probeerden een heidense feestdag te vervangen door deze exclusief te vervangen door een orthodoxe. De priesters veroordeelden de deelnemers aan deze actie zeer krachtig, aangezien ze aanbidders van boze geesten en demonische heiligen waren.

Kupala vreugdevuur, geneeskrachtig water en magische kruiden

Sinds de oudheid geloofde men dat vuur in de nacht van 6 op 7 juli echt reinigend en wonderbaarlijk werd. Dat is de reden waarom het rituele vreugdevuur wordt beschouwd als het belangrijkste kenmerk van de vakantie. Hij personifieert de zon en wordt daarom groot genoeg. Bovendien is in het centrale deel van de vuurplaats een pilaar geïnstalleerd, waarop de schedel van een paard of koe is geregen ("vidma"). Rond een grote vuurkolom wordt gedanst, gedanst en liedjes gezongen. Nadat de vlam na het uitbranden is gedoofd, beginnen de jongeren aan een ritueel van zuivering en genezing terwijl jongens en meisjes over het vuur springen.

Het meisje dat de vlam niet kon overwinnen, wordt door iedereen als een heks gezien. In dit geval wordt het overgoten met water, besprenkeld met veren of verdampt met brandnetels. En jonge stellen in dit ritueel testen hun verbintenis op kracht. Er wordt aangenomen dat in het geval van het overwinnen van het vuur met gesloten handen, zo'n gezin sterk en onafscheidelijk zal zijn. Bovendien is het gebruikelijk om onnodige dingen en kleding van zieke mensen op de brandstapel te verbranden, omdat dit helpt om problemen en kwalen kwijt te raken. Er zijn gevallen waarin zelfs vee door een badvuur werd gedreven, in een poging om van de dood en de pest af te komen.

Vuur, water en kruiden - symbolen van de vakantie van Ivan Kupala
Vuur, water en kruiden - symbolen van de vakantie van Ivan Kupala

Water is ook verzadigd met speciale kracht op deze vakantie. Er wordt aangenomen dat dit element op Ivan Kupala een speciale genezende eigenschap verwerft. Daarom wordt het ritueel van wassing in veel regio's als verplicht beschouwd. Tegelijkertijd wordt niet alleen het lichaam gereinigd, maar ook de ziel. Kwalen en ziekten verdwijnen samen met slechte gedachten. Bovendien verlaten alle boze geesten zulke reservoirs en haasten zich naar hun eigen sabbatten. Op sommige plaatsen zijn echter volkstradities bekend, toen massale baden op deze nacht daarentegen werden uitgesloten vanwege de feestvreugde van duistere krachten. Maar zelfs in dit geval wordt wassen in de ochtenddauw aanbevolen, wat schoonheid voor meisjes en gezondheid voor jongens brengt. Vooral op Ivan Kupala wordt aanbevolen om een stoombad te nemen met speciale bezems die zijn gebreid van 12 kruiden die genezende kracht hebben.

De historische erfenis van Midzomerdag heeft tot op de dag van vandaag de legende over de wonderbaarlijke effecten van veel kruiden voortgebracht. Bij het ochtendgloren op 7 juli gingen genezers en kruidkundigen meestal op pad voor een helende collectie, wanneer alle vegetatie bedekt was met baddauw. In de regel gingen dergelijke voorbereidingen gepaard met het reciteren van speciale samenzweringen die waren ontworpen om de genezende eigenschappen van de verzamelde planten te verbeteren. Sinds de oudheid was de Slavische bevolking er vast van overtuigd dat alle geneeskrachtige kruiden worden gekweekt door Mavki (bosgeesten), die hen specifiek met dergelijke eigenschappen belonen. En in Wit-Rusland wordt bijvoorbeeld nog steeds geloofd dat het verzamelen van geneeskrachtige planten juist moet worden uitgevoerd door ouderen en kinderen, die de zuiverste zielen hebben.

Zonsymbolen en varenkleur

Omdat Midzomerdag eerder op 24 juni werd gevierd (op de dag van de zomerzonnewende), worden de belangrijkste kenmerken van deze feestdag precies geassocieerd met dit lichtpunt. In dit opzicht lanceerden de jongens vanaf verschillende hoogten verlichte vaten met een geteerd oppervlak, die 's nachts door iedereen zeer symbolisch werden geïdentificeerd met de zonnecyclus. Een ander onmisbaar kenmerk van de vakantie is een krans. De Slavische mythologie schrijft dit meisjesachtige accessoire tenslotte toe aan de zon, puurheid en jeugdigheid.

Een meisjeskrans voor midzomerdag is geen versiering, maar een ritueel object
Een meisjeskrans voor midzomerdag is geen versiering, maar een ritueel object

Onder de epische legendes over de dag van Ivan Kupala, is de meest populaire het legendarische verhaal van een varenbloem. Er wordt aangenomen dat hij één keer per jaar op deze specifieke nacht bloeit. Als een persoon zo'n bloem kan vinden op dat magische moment waarop hij wordt bewaakt door boze geesten, dan zal de gelukkige eigenaar worden van vele bovennatuurlijke eigenschappen, waaronder het vermogen om de taal van elk levend wezen te begrijpen, schatten te vinden, de elementen en geesten, optische onzichtbaarheid.

Tekenen en overtuigingen

Een van de beroemdste thematische tekens is die met betrekking tot meisjesachtige kransen geweven van kruiden, bloemen en bessen. Deze magische items zijn ontworpen om in een vijver te worden neergelaten en het gezicht te wassen door handenvol water in een krans op te scheppen. Deze acties zorgden voor een gezonde teint en glans in de ogen. De belangrijkste magie begon echter toen de meisjes zich van de jongens scheidden en, met kransen waaraan brandende kaarsen waren bevestigd, in de vijver begonnen te zwemmen. Op dit moment volgde elke eigenaar van het rituele object hem op de voet. De voorspelling van de toekomst van een potentiële bruid hing immers af van hoe hij zich in het water zou gedragen.

Als de krans ver genoeg van de gastvrouw zweefde, betekende dit een snelle bruiloft. En toen hij op één plek begon te cirkelen, duidde dit op het uitstellen van de langverwachte gebeurtenis met een jaar. Het meest negatieve resultaat wordt beschouwd als het geval van het verdrinken van de krans. Dan wordt het ongelukkige meisje eenzaamheid tot de dood geprofeteerd. Het is opmerkelijk dat de jongens zich op dit moment in de regel niet terugtrekken, maar het proces van waarzeggerij zorgvuldig observeren. Als een van hen een krans in het water weet te vangen, moet de uitverkorene zo'n ontduiker een kus geven.

Het vreugdevuur in de nacht van Ivan Kupala is een prachtig gezicht
Het vreugdevuur in de nacht van Ivan Kupala is een prachtig gezicht

Het populaire geloof zegt dat in de nacht van Ivan Kupala bomen beginnen te bewegen en dat alle levende wezens het vermogen krijgen om te spreken. En veel vuurvliegjes in een donker bos betekent een massale invasie van de zielen van dode voorouders. Bovendien worden zeemeerminnen, mavki, brownies, goblin en andere onreine geesten op dit moment erg geactiveerd en hebben ze plezier bij gulbis met een thema. Het zijn echter de heksen die op hun hoede moeten zijn, die deze nacht op hun sabbatten beginnen te razen.

Het is om deze reden dat meisjes die niet naar het feestelijke vuur kwamen, als heksen werden beschouwd. Sinds de oudheid hebben mensen verschillende amuletten gebruikt om zichzelf te beschermen tegen bovennatuurlijke krachten, die werden gemaakt van hennep, brandnetel, alsem, esp, wilg en andere planten. Zelfs oude en versleten mannenbroeken konden worden gebruikt, die in dit geval koemelk of een paard moesten beschermen tegen heksen. En voor jongeren werd de nacht op Ivan Kupala beschouwd als de enige kans om plezier te hebben in het donker zonder volwassenen te veroordelen.

Aanbevolen: