Tradities En Gebruiken Van Het Armeense Huwelijk

Inhoudsopgave:

Tradities En Gebruiken Van Het Armeense Huwelijk
Tradities En Gebruiken Van Het Armeense Huwelijk

Video: Tradities En Gebruiken Van Het Armeense Huwelijk

Video: Tradities En Gebruiken Van Het Armeense Huwelijk
Video: Armenië: trouwreportage op de Cascade 2024, Mei
Anonim

Een van de belangrijkste en mooiste feestdagen voor Armeniërs is de bruiloft. De Armeense cultuur is rijk aan tradities en gebruiken, en huwelijkstradities nemen de belangrijkste plaats in. Ze worden al honderden jaren van generatie op generatie doorgegeven. De moderniteit heeft ze zijn eigen typfout opgelegd, maar tot op de dag van vandaag is er veel in vrijwel ongewijzigde vorm terechtgekomen.

Tradities en gebruiken van het Armeense huwelijk
Tradities en gebruiken van het Armeense huwelijk

Bemiddelaar

Voorheen werd de bruid gekozen door de ouders, meer bepaald de moeder van de bruidegom. Ouders probeerden ervoor te zorgen dat de bruidegom de bruid voor de bruiloft kon zien. Nadat ze een geschikt meisje hadden gekozen, zochten de ouders een tussenpersoon - een familielid dat deel uitmaakte van de familie van het meisje.

De taken van de bemiddelaar omvatten onderhandelingen met de familie van het meisje om toestemming voor de bruiloft te verkrijgen. Nu is de moraal veranderd en heeft de bruidegom zelf het recht om zijn bruid te kiezen. Op haar beurt beslist het meisje zelf of het een bruiloft wordt of niet.

Matchmaking

De traditie van het sturen van koppelaars is vandaag de dag niet veranderd. Als de onderhandelingen van de bemiddelaar eindigden met een overeenkomst, werden binnen een paar dagen matchmakers naar de familie van het meisje gestuurd. Voorheen kon de bruidegom niet aanwezig zijn in de delegatie. De koppelaars bestonden uit mannen van vaderskant en vaak de moeder van de bruidegom.

Matchmakers begonnen het gesprek op afstand. Onderwerpen die niets met de bruiloft te maken hadden, werden eerst besproken. Vervolgens maakten de koppelaars in allegorische vorm het doel van hun komst bekend: ze kwamen een bloem uit je huis of as halen. Er zijn veel opties.

Het werd als een slechte vorm beschouwd als de ouders van de bruid onmiddellijk instemden met de bruiloft. Gewoonlijk zou de vader van de bruid, als hij het ermee eens was, om tijd voor bezinning vragen. De toestemmingsverklaring vond ook plaats in een allegorische vorm. Daarna werd volgens de traditie de tafel gedekt en dronken de feesten van de jongeren cognac of wodka.

Verloving

Nu worden de datum van de verloving en al zijn conventies overeengekomen tijdens de matchmaking. Op de afgesproken dag verzamelen alle naaste familieleden zich in het huis van de bruidegom. Alle gasten brengen geschenken aan de bruid. De vader van de bruidegom doodt op deze dag een kalf of een ram.

De tafel wordt gedekt in het huis van de bruid. Gasten van beide kanten gaan aan tafel zitten. De bruidegom geeft de bruid een ring. Gasten toasten met gelukwensen voor de jongeren. De bruidegom belooft dat hij er alles aan zal doen om alle wensen uit te laten komen. De bruid bedankt in stilte en geeft haar glas aan haar vader. Daarna begint de presentatie van geschenken aan de bruid. Meestal onderhandelen de ouders van de bruid en bruidegom tegen het einde van het feest over de trouwdag.

Moderne bruiloftstradities en gebruiken

De herfst wordt als een gunstige tijd beschouwd, zoals voorheen. Maar vandaag zijn zomerhuwelijken in de mode.

Aan de vooravond van de vakantie is het huis van de bruid versierd, waar het tapijt zou moeten leiden. De jongeren lopen er langs naar een auto die hen naar de ceremonie zal brengen.

Moderne Armeense bruiloften hebben hun pracht in de loop van de tijd niet verloren. De duur van de festiviteiten kan twee of zeven dagen zijn. De bruid en bruidegom mogen slechts één dans dansen, waarbij talloze gasten hen overladen met geld.

Er zijn ook gebruiken die vergelijkbaar zijn met de Russische in Armeense huwelijkstradities. Deze omvatten een brood. Voor Armeniërs werd het vervangen door lavash, maar de betekenis van deze ritus blijft hetzelfde. Het enige verschil is dat het niet gebruikelijk is voor Armeniërs om te wedijveren over wie de heer des huizes zal zijn - de dominantie van een man staat buiten kijf.

Aan het einde van de ceremonie worden cadeaus aan de jongeren overhandigd. Ze geven vooral geld en sieraden.

Het Armeense huwelijk gaat nog steeds gepaard met een groot aantal tradities en rituelen, die eenvoudigweg niet op te sommen zijn. Sommige gebruiken, zoals het wassen van de bruid en bruidegom, behoren tot het verleden, andere zijn nog steeds actueel.

Aanbevolen: