Halloween - Tradities En Gebruiken

Inhoudsopgave:

Halloween - Tradities En Gebruiken
Halloween - Tradities En Gebruiken

Video: Halloween - Tradities En Gebruiken

Video: Halloween - Tradities En Gebruiken
Video: GRIEZELIGE HALLOWEEN IDEEËN || Eenvoudige Halloween-recepten en DIYs 2024, April
Anonim

Halloween, dat velen associëren met de moderne Amerikaanse cultuur, is eigenlijk een van de oudste feestdagen ter wereld. De directe makers waren de Kelten, maar de volkeren van veel landen droegen bij aan de vorming van feestelijke tradities en gebruiken.

Halloween - tradities en gebruiken
Halloween - tradities en gebruiken

Geschiedenis en tradities van de vakantie

De Kelten, die ooit woonden in wat nu Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk is, waren heidenen. Ze verdeelden het kalenderjaar in 2 delen: zomer en winter. Op 31 oktober vierden de Kelten het einde van de oogst, die samenviel met het einde van het jaar. Volgens oude overtuigingen ontvoert de kwaadaardige prins van de duisternis Samhein in de laatste nacht van oktober de zonnegod en houdt hem de hele winter gevangen.

Op deze nacht, de enige keer in een jaar, gaan de poorten van de hel open, en de doden, die de gelegenheid hadden om tot de ochtend op aarde rond te lopen, organiseren hun onheilspellende carnaval. Zodat de "boze geesten" hen geen kwaad deden, zetten mensen allerlei soorten voedsel op straat en offerden een deel van de oogst.

De Romeinen, die het grondgebied van de Kelten veroverden, vierden in de nacht van 31 oktober op 1 november de Dag van Pompon, de godin van de plantenwereld. De traditie van waarzeggerij op appels en ander herfstfruit ging van hem over op Halloween. In de 9e eeuw was er een mengeling van heidense en christelijke tradities, gekenmerkt door de opkomst van de katholieke dag van Allerheiligen - All Hallows Even. Later begon de naam te worden ingekort, waardoor het een modern geluid kreeg - Halloween.

Halloween werd naar Amerika gebracht door de afstammelingen van de oude Kelten - de Ieren. De Spanjaarden en Mexicanen hebben de onheilspellende viering van de doden veranderd in een helder en vrolijk carnaval, en in de Verenigde Staten is een pompoen met een brandende kaars een bekend symbool van Halloween geworden.

Een van de oudste Keltische tradities was het aansteken van nachtvuren, die de warmte en het licht van de zon symboliseerden. Vreugdevuren trokken muggen aan, en die, op hun beurt, nachtjagers - uilen en vleermuizen, die ook deel gingen uitmaken van de symboliek van Halloween. Men geloofde ook dat vreugdevuren de aandacht van feeën trokken.

Moderne Halloween

Vreemd genoeg werd het eens zo onheilspellende Halloween tot voor kort in de meeste Engelstalige en Spaanstalige landen beschouwd als een leuke kindervakantie. Kinderen verkleedden zich in kostuums van heksen, duivels, geesten en andere boze geesten en klopten op de deuren van huizen terwijl ze riepen: "Trick or Treat?", Wat kan worden vertaald als "Treat or spijt!". Als de gastheer weigerde eten te brengen, konden ze de deurknop met roet of verf smeren.

Volwassenen wilden ook niet wegblijven van de feestelijke pret, dus allerlei Halloween-kostuumfeesten werden populair. Bovendien is de nacht van 31 oktober op 1 november gunstig voor waarzeggerij. Toegegeven, mensen die serieus zijn over oude tradities, adviseren nog steeds niet om het lot te tarten, want waarzeggerij op deze avond wendt een persoon zich tot vertegenwoordigers van 'boze geesten' voor hulp. En dit bracht nog steeds niemand goed.

Aanbevolen: