Geschiedenis En Tradities Van Het Oude Nieuwe Jaar

Inhoudsopgave:

Geschiedenis En Tradities Van Het Oude Nieuwe Jaar
Geschiedenis En Tradities Van Het Oude Nieuwe Jaar

Video: Geschiedenis En Tradities Van Het Oude Nieuwe Jaar

Video: Geschiedenis En Tradities Van Het Oude Nieuwe Jaar
Video: Oud en nieuwjaar melkbussen carbid schieten in Vollenhove. 2024, Maart
Anonim

Oudejaarsdag, gevierd op 14 januari, is een onofficiële feestdag. Maar veel Russen behandelen het met hetzelfde enthousiasme als de officiële nieuwjaarsviering. In veel huizen blijven de kerstbomen op deze dag schitteren.

Geschiedenis en tradities van het oude nieuwe jaar
Geschiedenis en tradities van het oude nieuwe jaar

De geschiedenis van deze nieuwjaarsvakantie is bekend bij de meeste burgers van ons land, vooral mensen van de oudere generatie. Maar niet veel mensen weten welke tradities deze gebeurtenis vergezelden.

historische referentie

Ze begonnen het oude nieuwjaar te vieren dankzij de overgang van de Sovjetstaat van de Juliaanse naar de Gregoriaanse chronologie. Volgens het door VI Lenin ondertekende decreet schakelde het land vanaf 1 februari 1918 over op een nieuwe kalender. Nu werd deze datum, toegepast op de nieuwe stijl, automatisch de veertiende februari. Als gevolg hiervan was er een "sprong" van 31 januari tot 14 februari.

De Juliaanse kalender is ontstaan in het Romeinse Rijk, tijdens het bewind van Julius Caesar. Aan het einde van de zestiende eeuw werd een nieuwe, Gregoriaanse kalender ingevoerd, gezegend door paus Gregorius de dertiende. Het was een nauwkeurigere timing. Geleidelijk schakelden de meeste landen van de wereld over op deze kalender.

De Russisch-orthodoxe kerk keurde de overgang naar de Gregoriaanse stijl niet goed en bleef alle feestdagen volgens de Juliaanse kalender vieren.

Op 1 januari vierden gelovigen een kerkelijke feestdag - St. Basil's Day, die samenviel met de vergadering van het nieuwe jaar. Met de overgang naar de Gregoriaanse chronologie bleef het land het officiële nieuwjaar op 1 januari vieren, maar dan al volgens de moderne kalender. En Vasilyev's Day begon te worden gevierd volgens de oude stijl, nu op 14 januari. Daarom werd het oude nieuwjaar op dezelfde dag gevierd.

tradities

  • Tradities en rituelen die de oudejaarsvieringen begeleiden, zijn nauw verbonden met Vasilyev's Day, die gelovigen vieren als een teken van eerbied voor Sint Basilius de Grote, kerkkroniekschrijver en theoloog.
  • Sint-Basilius betuttelde de varkensfokkers, daarom kookten ze op oud en nieuw altijd gebakken speenvarken in hun eigen sap. De avond van 13 januari werd de 'gulle avond' genoemd. Het moest een "rijke" tafel dekken, zodat het gezin het komende jaar genoeg zou hebben. De gastvrouwen kookten tarwepap met vlees, bakten pannenkoeken en bakten taarten met allerlei beleg.
  • Er moet een royale kutia op de feesttafel staan, rijkelijk gekruid met olie.
  • Voor de vakantie werden knoedels met een "verrassing" gemaakt. Alles kan de vulling zijn, bijvoorbeeld een munt of een erwt. Het was alleen nodig om de gasten te vertellen dat de dumplings een geheim waren. Iedereen die gepakt wordt, brengt het nieuwe jaar door.
  • Op het oude nieuwjaar vroegen ongetrouwde meisjes zich af over de verloofde. Deze voorspelling werd als de meest correcte beschouwd.
  • We gingen naar de binnenplaatsen om te zingen. Tegelijkertijd moesten de eigenaren de carolers trakteren op een varkensschotel. Caroling zou tot middernacht duren.
  • En op de ochtend van 14 januari werd op het centrale plein een schoof hooi verbrand, terwijl er overheen werd gesprongen om boze geesten te verdrijven.
  • Wat niet te doen op de dag van de vakantie?
  • Het is onaanvaardbaar om te vieren dat je in een exclusief vrouwelijk team zit. Zo kun je eenzaam blijven in het nieuwe jaar en ongeluk aantrekken.
  • Het is niet nodig om geld te lenen en te lenen. Dit is richting armoede in het nieuwe jaar.
  • Om het geluk niet uit huis te "nemen", is het niet aan te raden om het huis schoon te maken.
  • Net als de echte, moet het oude nieuwjaar vrolijk en met enthousiasme worden gevierd. Niet voor niets zegt een menselijk spreekwoord uit de oudheid: "Als je het nieuwe jaar viert, zo besteed je het ook!"

Aanbevolen: