Welke Tekens En Gebruiken Op Vastenavond Worden Geassocieerd Met Pannenkoeken

Inhoudsopgave:

Welke Tekens En Gebruiken Op Vastenavond Worden Geassocieerd Met Pannenkoeken
Welke Tekens En Gebruiken Op Vastenavond Worden Geassocieerd Met Pannenkoeken

Video: Welke Tekens En Gebruiken Op Vastenavond Worden Geassocieerd Met Pannenkoeken

Video: Welke Tekens En Gebruiken Op Vastenavond Worden Geassocieerd Met Pannenkoeken
Video: Basisbeslag voor pannenkoeken 2024, April
Anonim

Ronde, hete, knapperige en verrukkelijke pannenkoeken zijn bijna het belangrijkste symbool van Maslenitsa, samen met festiviteiten, een verbrande vogelverschrikker en sneeuwpret. Er zijn veel recepten voor deze stevige delicatesse, evenals tradities, bijgeloof, en zal worden geaccepteerd. Welke gebruiken horen bij pannenkoeken? Hoe serveer je ze aan tafel en is het mogelijk om met hen te raden over de verloofde?

Waarzeggerij op pannenkoeken op Vastenavond
Waarzeggerij op pannenkoeken op Vastenavond

Van pannenkoeken wordt aangenomen dat ze geluk en welzijn in huis kunnen brengen. Niet voor niets bakten de gastvrouwen ze vroeger volgens speciale recepten, fluisterend het deeg fluisterend. Er was zelfs een bord dat je je geheime recept voor pannenkoeken voor vastenavond moest bewaren, anders zou je al je geluk verliezen. Tegenwoordig worden pannenkoeken gebakken in melk, water en kefir, met of zonder eieren, met toevoeging van boter, zetmeel en zelfs cacaopoeder. Het geloof in voortekenen is echter niet verdwenen en de tradities worden zorgvuldig door de gastvrouwen van generatie op generatie doorgegeven.

Pannenkoektradities

Veel mensen associëren vastenavond met pannenkoeken - weelderig, heet, dik of doorschijnend, geperforeerd. Gastvrouwen serveren ze met verschillende vullingen - jam, bessen, honing, zoete kwark, zure room, eieren, vlees. Sommigen wikkelen vis, kaviaar, groene uien erin, anderen dopen graag pannenkoeken in gecondenseerde melk, jam, gesmolten boter. Een populair gezegde zegt dat hoe meer pannenkoeken er voor Maslenitsa worden gebakken, hoe meer welvaart en geluk er in huis zal zijn.

Hier zijn nog enkele oude rituelen en tradities die verband houden met overheerlijke pannenkoeken:

  • De eerste pannenkoek werd nooit gegeten, hij was bedoeld voor de zielen van overleden familieleden. Hij werd op de vensterbank achtergelaten ter nagedachtenis aan familieleden, gegeven aan bedelaars die langs het huis liepen of aan vogels gevoerd. De laatste werd ook niet gegeten - op Forgiveness Sunday stopten ze een knuffeldier in een riem, in een zak of hand en verbrandden het op een feestelijk vuur.
  • Eerder vroegen de meisjes zich af voor het komende jaar, nadat ze zich hadden verzameld in een groot bedrijf. Elke pannenkoek was omwikkeld met verschillende soorten vulling - zuur, bitter, zoet, pittig, zout, in sommige deden ze bonen of een munt. De pannenkoekenveloppen werden geblinddoekt op een groot blad gelegd, één voor één uitgekozen. Welke vulling zal tegenkomen - en dit zal het hele jaar zijn. Zuur - tot problemen, zout - tot tranen, zoet - tot een goed leven, pittig - tot avontuur, fris - onveranderd. Een boon of een munt beloofde welvaart en voorspoed.
Meisjes eten pannenkoeken
Meisjes eten pannenkoeken
  • Ze aten pannenkoeken alleen met hun handen, of heel, of scheurden ze in stukjes. Men geloofde dat als je een traktatie met een vork of mes doorboort, je grote problemen kunt aantrekken.
  • Als er een haan in het huishouden was, vroegen ze zich met hem af voor een goed of slecht jaar. Ze gooiden een pannenkoek naar de gevederde, keken wat er zou gebeuren. Als de haan het helemaal pikte, beloofde het jaar honger te hebben, zonder succes. Als hij een beetje pikte of helemaal niet aanraakte, verwachtten ze het welzijn en de welvaart van het gezin.

"Pannenkoek" borden voor Vastenavond

Vroeger waren er heel veel tekenen die verband hielden met het bakken en eten van pannenkoeken. De huisgenoten controleerden of de eerste pannenkoek was aangebrand, of hij aan de pan was blijven plakken, die bleek zo groot te zijn. Het hing van interpretaties af of het jaar voor iedereen gelukkig en succesvol zou zijn.

Hier zijn enkele bekende Pannenkoekenborden:

  • Als de eerste pannenkoek rossig uitkomt, niet aan de pan plakt, gaat het meisje dit jaar trouwen.
  • Als de randen van de pannenkoeken gelijk zijn, zal het leven kalm zijn, en als ze gescheurd en verbrand zijn, verwacht je problemen in het gezin.
  • Er zullen net zoveel kinderen in het gezin zijn als er grote gaten in de pannenkoek zitten.
  • Als de eerste pannenkoek ernstig verbrand is bij de jonge schoondochter, loopt de man aan de kant. Als het gelijkmatig bruin is van het midden naar de randen, zal de unie sterk zijn.
Eerste pannenkoek
Eerste pannenkoek
  • Als er onverwacht een menigte mensen op bezoek komt tijdens de Vastenavond, kun je niet hebzuchtig zijn. Het is noodzakelijk om iedereen te voeden met pannenkoeken "met ijver, met warmte", dan zal welvaart naar het huis komen.
  • Vroeger geloofde men dat als er op woensdag erwten waren en op donderdag pannenkoeken, het hele jaar financieel en winstgevend zou zijn.
  • Als de pannenkoek van een jonge vrouw gemakkelijk wordt omgedraaid, trouwt ze dit jaar, en als het aan de pan blijft kleven, zit ze thuis nog drie jaar te bedrogen.
  • Jonge echtgenoten, in verwachting van een baby of dromend van een kind, trakteerden zondag de eerste voorbijganger op pannenkoeken. Welk geslacht zal de eerste zijn, dit geslacht en het kind zal geboren worden.

Ze verwonderden zich over Maslenitsa-meisjes en hun verloofde. Bij elkaar verzameld, gebakken pannenkoeken met verschillende vullingen. Verpakt in honing, hete mosterd, rode kaviaar, zoete frambozenjam, gecondenseerde melk. Daarna belden ze een willekeurige assistent en vroegen ze elk een pannenkoekenvelop uit te delen. Na controle van de vulling. Wie heeft honing - een vroege bruiloft wacht, mosterd - scheiding van een geliefde, frambozen - hartstochtelijke liefde, melk - de geboorte van een baby, kaviaar - financieel welzijn, maar zonder liefde.

Aanbevolen: