Wat Zijn Paasliedjes?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn Paasliedjes?
Wat Zijn Paasliedjes?

Video: Wat Zijn Paasliedjes?

Video: Wat Zijn Paasliedjes?
Video: De Leukste Paasliedjes - Kinderliedjes Loulou u0026 Lou - Pasen 2024, Mei
Anonim

Pasen is een van de belangrijkste christelijke feestdagen van bijzonder belang. Op deze dag prijzen gelovigen de prestatie en zelfopoffering van de Zoon van God, die vrijwillig de dood van een martelaar aan het kruis accepteerde, menselijke zonden op zich nam en vervolgens met zijn wonderbaarlijke opstanding de mensen hoop gaf op de redding van hun ziel. Daarom is de paasvakantie bijzonder helder en vrolijk.

Wat zijn paasliedjes?
Wat zijn paasliedjes?

instructies:

Stap 1

Natuurlijk zijn er bepaalde regels (canons) voor het houden van deze feestdag. Ze hebben onder meer betrekking op liederen die tijdens Pasen zouden moeten worden uitgevoerd. Op de avond van Vergevingszondag - de laatste dag van de Grote Vasten - komen gelovigen naar de kerken en wachten op de feestelijke evangelisatie (klokkenluider). Meteen nadat het is uitgedeeld, gaan de priesters met een kruis, lampen en wierook de kerk rond. Ook gelovigen lopen mee in deze processie. Tegelijkertijd moet het een lied zingen met de volgende woorden: "Uw verrijzenis, Christus de Verlosser, de engelen zingen in de hemel en op aarde laten ons U loven met een zuiver hart."

Stap 2

Volgens religieuze kanunniken moeten priesters en parochianen stoppen bij de gesloten westelijke poort van de tempel. Dan zingt een van de priesters: "Christus is opgestaan uit de dood, de dood op de dood vertrappelend en levend schenkend aan degenen die in het graf liggen." Dit lied moet door alle aanwezigen drie keer herhaald worden.

Stap 3

Tijdens de paasmetten worden liederen gezongen uit de canon (dat wil zeggen, de verplichte lijst), die in de 8e eeuw werd samengesteld door de heilige Johannes van Damascus. Aan het einde van elk lied wordt herhaaldelijk verkondigd: "Christus is opgestaan uit de dood!" Priesters worden verondersteld de kerk te omzeilen en gelovigen aan te spreken met dezelfde oproep: "Christus is opgestaan!" Waarop parochianen zouden moeten antwoorden: "Waarlijk is opgestaan!"

Stap 4

Maar paasliederen beperken zich helemaal niet tot de canonieke lijst, die binnen de muren van kerken wordt uitgevoerd. Veel gelovigen zingen op deze dag wereldse liederen die de paasvakantie, de Heiland en de Moeder van God verheerlijken. In bredere zin zijn paasliederen alle soorten vriendelijke, leerzame inhoud die op deze heilige dag wordt gezongen. Bovendien is het helemaal niet nodig dat de hoofdinhoud van het lied gewijd is aan een religieus thema. Ze kunnen veel zeggen: over liefde voor ouders, kinderen, voor hun land en volk, over vriendschap, over de vreugde dat de lente weer komt en de natuur ontwaakt, en slechts een paar woorden kunnen worden vermeld dat Pasen op deze dag wordt gevierd. Het belangrijkste is dat ze waardige, heldere gevoelens bij mensen opwekken.

Aanbevolen: