Wat Is De Circulatie Van Maitreya

Wat Is De Circulatie Van Maitreya
Wat Is De Circulatie Van Maitreya

Video: Wat Is De Circulatie Van Maitreya

Video: Wat Is De Circulatie Van Maitreya
Video: Bloedsomloop - Bloedvaten 2024, Mei
Anonim

De cultus van Maitreya is vooral populair in Centraal-Azië. Elk jaar vieren de volgelingen van dit geloof op een bepaalde dag, bepaald in overeenstemming met de boeddhistische kalender, Maidari-Khural (de rotatie van Maitreya). Dit is een van de belangrijkste feestdagen die door duizenden mensen wordt gevierd.

Wat is de circulatie van Maitreya
Wat is de circulatie van Maitreya

Maitreya is de Boeddha van de Komende Wereldperiode, hij zal naar de aarde afdalen en de wereld beginnen te regeren na Boeddha Shakyamuni. Deze tijd zal niet snel komen, volgens een van de geschriften over 5, 7 miljard jaar. Tegen die tijd zal volgens de legende de levensverwachting van mensen 80.000 jaar bedragen en zal de wereld geregeerd worden door een rechtvaardige boeddhist.

Er zijn talloze standbeelden van Maitreya in de kloosters van India en Centraal-Azië. Ze verschillen van gewone boeddhabeelden doordat ze zittend op een troon met neergelaten poten of zelfs staand worden afgebeeld. De huid van Maitreya is goudkleurig en er zijn altijd attributen in de buurt: een beker met een drankje van onsterfelijkheid, een stoepa op het hoofd en een wiel van dharma. Het wiel van dharma ("leer") is een symbool van de leer van de Boeddha - zolang het draait, bestaat de leer.

Elk jaar komen duizenden mensen naar kloosters en nemen deel aan een geweldige vakantie - de circulatie van Boeddha Maitreya. Deze feestdag staat in het teken van de nieuwe incarnatie van de redder van de mensheid. Aangezien Boeddha Maitreya in alle richtingen van het boeddhisme wordt erkend, wordt de Maidari-Khural-vakantie gevierd door vertegenwoordigers van alle takken van deze leer.

Op deze dag worden plechtige gebeden gehouden in kloosters, tempels en gemeenschappen. Het beeld van Boeddha wordt uit de tempel gehaald en onder een baldakijn op een houten strijdwagen geplaatst. Een groen paard of een houten olifant wordt aan de wagen vastgemaakt. Onder begeleiding van monniken die gebeden lezen (sommigen zetten de wagen in beweging, sommigen gaan achter of voor), beweegt de wagen in de loop van de zon rond de tempel langs de buitenmuur.

Bij elke bocht stopt de processie voor thee en gebeden. Gelovigen proberen vaak het standbeeld van Maitreya aan te raken, omdat deze aanraking volgens de legende geluk brengt. De ceremonie duurt de hele dag, totdat de zon ondergaat, het personifieert de eeuwige beweging van het wiel van dharma. Van deze ongewone ceremonie kreeg de vakantie de naam "circulatie".

De viering wordt afgesloten met de overhandiging van geschenken aan leden van de kloostergemeenschap, een feestelijke traktatie. De aanbidding van heilige boeddhistische relikwieën, die vaak de feestdag bekroont, is vooral inspirerend voor priesters en gelovigen.

Aanbevolen: