Kerknaamdagen Voor Mannen En Vrouwen In Juni

Inhoudsopgave:

Kerknaamdagen Voor Mannen En Vrouwen In Juni
Kerknaamdagen Voor Mannen En Vrouwen In Juni

Video: Kerknaamdagen Voor Mannen En Vrouwen In Juni

Video: Kerknaamdagen Voor Mannen En Vrouwen In Juni
Video: Afsluiting seizoen juni 2019 vrouwen 2024, Mei
Anonim

Volgens de orthodoxe kalender eert de kerk elke dag van het jaar de nagedachtenis van heiligen - individuen wier daden en acties tijdens hun leven als een voorbeeld van deugd en vroomheid dienden. Er wordt aangenomen dat ze zelfs na de dood mensen blijven helpen en voor hen bidden voor God. Daarom heeft elke persoon na het doopritueel zijn eigen beschermengel, naar wie hij is vernoemd. Dan krijgt de christen naast zijn verjaardag de gelegenheid om nog een belangrijke feestdag te vieren - de naamdag. Wie mag jij in juni feliciteren?

Kerknaamdagen voor mannen en vrouwen in juni 2019
Kerknaamdagen voor mannen en vrouwen in juni 2019

Naamdagen in de orthodoxe religie

De traditie van het vieren van naamdagen is nog niet zo lang geleden na jaren van vergetelheid weer bij ons teruggekeerd. Tegelijkertijd noemen veel jonge ouders die de canons van het orthodoxe geloof in acht nemen hun kinderen een naam, waarbij ze zich richten op de heiligen die de kerk eert op de verjaardag van het kind. De naam die bij de doop wordt gegeven, zal in de toekomst herhaaldelijk worden gebruikt in het religieuze leven van een persoon: wanneer genoemd in gebeden, voor biecht, communie, het sacrament van een bruiloft en aan het einde van een levensreis - een begrafenisdienst.

Volledige informatie over de naamdagen en dagen van verering van deze of gene heilige wordt gepresenteerd in de kalender - de kerkelijke kalender die de volgorde van alle orthodoxe feestdagen bepaalt. Aangezien er in het christendom een aantal doorlopende feestdagen zijn die niet aan een specifieke kalenderdatum zijn gebonden, denken veel mensen dat naamdagen ook jaarlijks veranderen. In feite is dit niet het geval. Als je het je herinnert, wordt dezelfde Tatjana's dag - de feestdag van verering van de martelaar Tatjana van Rome - altijd gevierd op 25 januari. De naamdag in juni 2019 zal dus niet verschillen van dezelfde maand van de voorgaande of volgende jaren.

Momenteel hebben orthodoxe heiligen ongeveer duizend mannelijke en vrouwelijke namen, wat het probleem van beperkte keuze uitsluit. Als de kerkkalender niet de optie vindt die je leuk vindt, kiezen ze bij de doop meestal iets soortgelijks in geluid: voor het meisje Arina wordt bijvoorbeeld Sint Irene gekozen als de hemelse patrones. Daarnaast mogen op bepaalde dagen alleen mannennaamdagen worden gevierd. In dit geval proberen ze meestal een vrouwelijke versie te kiezen die overeenkomt met een mannelijke naam, of letten ze op andere dagen dicht bij de geboortedatum.

Het is gemakkelijk te zien dat sommige namen vooral vaak worden herhaald in de kalender. In feite wordt in dit geval niet één en dezelfde heilige genoemd die herhaaldelijk door de kerk wordt vereerd, maar verschillende mensen. Ze droegen gewoon dezelfde namen tijdens hun leven. Daarom is het bij het benoemen van een kind in overeenstemming met de kerkelijke kalender de moeite waard om op te letten wie precies zijn hemelse beschermheer zal worden. Onder de heiligen die in de orthodoxie worden vereerd, kan men bijvoorbeeld vinden: Nicholas van Magnesia, Nicholas of Mirlikisky, Nicholas of Mechev, Nicholas of Bulgaria, Nicholas Ornatskiy, Nicholas Dinariev en vele andere rechtvaardige mannen met deze naam.

Naamdagen voor mannen en vrouwen in juni

Elke dag in juni herinnert de orthodoxe kerk zich de daden en levenspaden van verschillende heiligen tegelijk. Het is vermeldenswaard dat mannelijke namen in de kalender aanzienlijk prevaleren boven vrouwelijke namen.

Beeld
Beeld

Als we de naamdagen voor elk geslacht afzonderlijk beschouwen, dan is het gemakkelijk te traceren dat op sommige dagen het aantal vereerde mannelijke heiligen de 20 overschrijdt. In juni vallen bijvoorbeeld de meeste van deze naamdagen op de 1e, 5e en 20e. Er zijn dagen deze maand dat de keuze veel bescheidener is. Zo worden op 12, 15, 24 juni van 1 tot 3 heiligen genoemd. Een van de meest populaire namen van de maand zijn: Alexander, Andrey, Ivan, Vasily, Alexey, Nikolay, Mikhail. De zeldzaamste zijn: Karp, Ignatius, Clement, Gordey, Taras, Nazar, Matvey, Oleg.

Beeld
Beeld

De naamdagen van vrouwen in juni vallen niet op alle dagen. Met name de kerkelijke kalender miste: 2, 12, 16, 18, 21, 27 en 29 juni. Meestal vindt u in de kalender van juni de namen: Elena, Maria, Victoria, Anna. De grootste selectie vrouwelijke namen valt op 20, 22 en 26 juni.

Overigens kiezen sommige ouders kerknamen voor hun kinderen die heel anders zijn dan de wereldse versie. In deze kwestie laten ze zich leiden door het bijgeloof dat de geheime orthodoxe naam het kind beter zal beschermen en beschermen tegen het boze oog, schade en andere negatieve invloeden. De kerk staat echter negatief tegenover dergelijke acties. Vragen en twijfels over het kiezen van een naam, doop of het vieren van een naamdag bespreek je daarom het beste in een persoonlijk gesprek met een predikant.

Aanbevolen: