Wat Is Het Verschil Tussen Verjaardag, Naamdag En Engelendag?

Inhoudsopgave:

Wat Is Het Verschil Tussen Verjaardag, Naamdag En Engelendag?
Wat Is Het Verschil Tussen Verjaardag, Naamdag En Engelendag?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Verjaardag, Naamdag En Engelendag?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Verjaardag, Naamdag En Engelendag?
Video: Mijn 18e verjaardag + wat ik allemaal heb gekregen! | VLOG #18 | Raychel Esmee 2024, April
Anonim

Verjaardag, naamdag en Engelendag zijn niet hetzelfde. De verwarring ontstond nadat christelijke gebruiken plaats maakten voor seculiere tradities. Maar een moderne orthodoxe persoon kan alle drie de feestdagen vieren.

Dag engel
Dag engel

Verjaardag

Ieder mens is jarig. Het vieren van deze dag als feestdag was echter niet altijd een traditie, en er is meer dan één versie van de oorsprong van deze gewoonte. Hoe dan ook, het was moeilijk om een verjaardag te vieren voordat de kalender doordrong tot het grote publiek.

De verjaardag van een persoon was voor veel heidense stammen een magische dag, waarop, volgens legendes, een persoon het meest kwetsbaar werd voor kwade krachten. Geschenken en groeten waren bedoeld om de bescherming tegen boze geesten te vergroten. Sommige tekens zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, sommigen geloven bijvoorbeeld dat je het huis niet op een verjaardag mag verlaten, om geen problemen aan te trekken. Geschenken en wensen voor een lang leven op je verjaardag kunnen ook worden beschouwd als groeten uit het heidense verleden.

Dag engel

Als de verjaardag de dag is van de fysieke geboorte van een persoon in de wereld, dan ontvangt een persoon op de dag van de doop een hemelse beschermengel, ter ere van wie de naam wordt verweten. De dag van de doop wordt gevierd als de dag van de engel.

Verjaardag

Met de adoptie van het christendom in Rusland werden kinderen genoemd naar de maand (heiligen). Er was een vrij vaste regel - om de naam van precies de engel te geven, waarvan de herdenkingsdag op de dag van de doop viel. Daarom vielen de dag van de engel en de naamdag in de meeste gevallen chronologisch samen.

In de 20e eeuw vonden er grote veranderingen plaats in de naamkunde. Kinderen begonnen namen te krijgen die niet gerelateerd waren aan kerktradities. De naam zou kunnen worden gegeven ter ere van een literair personage, ter ere van een populaire artiest, held. Namen van westerse oorsprong begonnen door te dringen in het dagelijks leven.

Het dopen van kinderen werd verboden en pas aan het einde van de vorige eeuw nieuw leven ingeblazen. Desalniettemin bleven de ouders hun kinderen namen geven naar hun smaak, zonder zich op de kalender te concentreren. In dit opzicht begon er verwarring te ontstaan met de gedoopte namen en namen die bij de geboorte werden gegeven. Een kind kan één wereldse naam hebben, maar op een andere manier gedoopt worden.

Een kind kan een naam worden genoemd die fonetisch in overeenstemming is met een seculiere of kerkelijke versie van een seculiere naam. Dus Alice kan gedoopt worden met de naam Alexandra, en Bogdan kan de kerknaam Fedor hebben, wat het Griekse equivalent is.

Naamdagen worden gevierd op de dag van de herdenking van de engel, naar wiens naam de persoon is vernoemd. Naamdagen mogen niet samenvallen met Angel's day of verjaardag. Bovendien is de volgende herdenkingsdag van de Engel de dag van de naamdag, maar als er meerdere engelen met deze naam op de kalender staan, dan worden op deze dagen kleine naamdagen gevierd.

Het belangrijkste kenmerk van de viering van de dag van de engel en de naamdag is een bezoek aan de tempel. Als er voor deze dag een feest is gepland, moet het in een sfeer van spiritualiteit worden gehouden.

Aanbevolen: