Herdenkingsdag Van Jheronimus Bosch

Herdenkingsdag Van Jheronimus Bosch
Herdenkingsdag Van Jheronimus Bosch

Video: Herdenkingsdag Van Jheronimus Bosch

Video: Herdenkingsdag Van Jheronimus Bosch
Video: Иероним Босх, Сад земных наслаждений (полный текст): объяснение великого искусства 2024, Mei
Anonim

Jheronimus Bosch is een van de meest mysterieuze schilders van de middeleeuwen, wiens werk nog steeds de meest controversiële beoordelingen oproept. De exacte geboortedatum is niet bekend; verschillende bronnen geven aan dat dit in de periode van 1450 tot 1460 is gebeurd. Het staat vast dat het begin van zijn werk in het midden van de jaren 70 van de 15e eeuw valt, aangezien in de documenten die naar beneden zijn gekomen melding wordt gemaakt van Bosch als schilder die werkte aan de decoratie van de kapel van de kathedraal van St. John in zijn geboorteplaats Nederland - 's-Hertogenbosch.

Herdenkingsdag van Jheronimus Bosch
Herdenkingsdag van Jheronimus Bosch

Bosch' schilderijen verbaasden tijdgenoten, en velen werden ondergedompeld in echte horror. Zo getalenteerd en bizar dat hij menselijke ondeugden en angsten, vooroordelen en onzin verbeeldde, en zelfs in een satirische groteske vorm op de rand van fantasmagorie. Er waren mensen die dachten dat Bosch geestesziek was; er waren ook mensen die beweerden dat hij een geest, alchemist en meester van occulte wetenschappen was; sommigen geloofden dat de schilder onder invloed van boze geesten viel.

Deze meester was zijn tijd zo vooruit, zijn werk was zo ongewoon, het overtreden van alle canons, dat de kunstenaar alleen op wonderbaarlijke wijze niet voor het hof van de inquisitie werd gebracht, omdat hij werd erkend als een ketter en dienaar van de duivel. Inderdaad, zelfs in de twintigste eeuw noemden surrealistische kunstenaars onder leiding van de beroemde Salvador Dali Bosch een ereprofessor in nachtmerries. In zekere zin kan Jheronimus Bosch worden beschouwd als de allereerste surrealist. Waarschijnlijk was hij echt niet helemaal normaal in de algemeen aanvaarde zin van het woord. Of, wat ook heel goed mogelijk is, hij had gewoon een te rijke fantasie.

Honderd jaar na zijn dood op 9 augustus 1516 was de briljante en mysterieuze schilder volledig vergeten. En slechts een paar eeuwen later werd het opnieuw "ontdekt". Het is zeer prestigieus geworden om de schilderijen van Bosch in de schilderijencollectie te hebben. Op dit moment schrijven kunstcritici vol vertrouwen 25 schilderijen en 8 tekeningen toe aan het creatieve erfgoed van de kunstenaar. De rijkste verzameling werken van Bosch siert nu de beroemde Prado-galerij in Madrid.

De sterfdag van de kunstenaar - 9 augustus - wordt beschouwd als de dag van zijn nagedachtenis. In zijn woonplaats 's-Hertogenbosch is sinds 2007 een Bosch Centrum, waar exemplaren van zijn creaties worden tentoongesteld. Op Memorial Day komen er veel bezoekers, voor wie concerten en optredens worden gegeven. Wie wil, kan een geïmproviseerd museum bezoeken - het tot in het kleinste detail nagebouwde kunstenaarsatelier, typisch voor de tijd van Bosch.

Aanbevolen: