Waarom Je Niet Van Tevoren Kunt Feliciteren

Waarom Je Niet Van Tevoren Kunt Feliciteren
Waarom Je Niet Van Tevoren Kunt Feliciteren

Video: Waarom Je Niet Van Tevoren Kunt Feliciteren

Video: Waarom Je Niet Van Tevoren Kunt Feliciteren
Video: Zeg Utreg: "Werken om te leven, of leven om te werken?" 2024, April
Anonim

Ondanks dat mensen in het derde millennium leven en volop genieten van de vruchten van wetenschappelijke en technologische vooruitgang, is er in de dagelijkse realiteit nog plaats voor allerlei vooroordelen en bijgeloof. Een van de meest hardnekkige en wijdverbreide bijgeloof is het verbod op 'bij voorbaat gefeliciteerd'. Sommige mensen nemen dit verbod zeer serieus.

Waarom je niet van tevoren kunt feliciteren
Waarom je niet van tevoren kunt feliciteren

De oorsprong van dit taboe ligt in de oudheid, toen de mens absoluut hulpeloos was tegenover de natuurkrachten. In zijn verbeelding begiftigde hij de omringende wereld met allerlei soorten geesten - zowel goed als kwaad. Natuurlijk moet de aandacht van goede geesten op alle mogelijke manieren worden gezocht, en dienovereenkomstig moet de aandacht van het kwaad ten koste van alles worden vermeden. En geleidelijk ontstond er een overtuiging: als een persoon van tevoren met iets wordt gefeliciteerd, zullen boze geesten het zeker opmerken en zullen ze niet zonder gevolgen vertrekken. Hij zal zeker snel ofwel worden ingehaald door een groot probleem of zal voortdurend worden achtervolgd door kleine, maar zeer vervelende problemen. En wie, bij zijn volle verstand, zou zichzelf of een geliefde zo'n ongeluk wensen! Daarom deden mensen heel hard hun best om deze regel niet te overtreden.

En dit bijgeloof is nog steeds erg hardnekkig. Het enige verschil is dat in onze tijd niet zozeer "geesten" als wel "negatieve energie", "slecht karma", enz. worden gevreesd.

Maar hoe zit het met degenen die atheïstische en materialistische opvattingen aanhangen? Geloven ze echt niet in het 'boze oog' of in 'slecht karma'? Zulke mensen houden zich om andere redenen aan hetzelfde onuitgesproken verbod.

Ten eerste lijkt het hen gewoon belachelijk, onnatuurlijk om iemand van tevoren te feliciteren! Waarom, als het in een paar dagen volgens alle regels kan? En de persoon zal prettiger zijn.

Ten tweede zijn ze oprecht van mening dat felicitaties vóór de datum van de viering tot op zekere hoogte de viering zelf zullen kleineren.

Ten derde zijn ze vaak bang om de persoon aan wie hun felicitaties zijn gericht te beledigen: ze zullen ook denken dat ze bijvoorbeeld zijn verjaardag zijn vergeten!

Welnu, en ten vierde, wat als deze persoon belang hecht aan een hardnekkig bijgeloof? Dus waarom zou je hem tevergeefs lastig vallen, hem van streek maken? Het is beter om op veilig te spelen voor het geval dat.

Aanbevolen: