Nuttige Eigenschappen Van Amandelen

Inhoudsopgave:

Nuttige Eigenschappen Van Amandelen
Nuttige Eigenschappen Van Amandelen
Anonim

Amandelen hebben een rijke geschiedenis, niet alleen als culinair ingrediënt, maar ook als medicijn. In de Middeleeuwen werden amandelen "de koning van de noten" genoemd, modern onderzoek heeft aangetoond dat amandelen echt uniek zijn in hun voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen.

Nuttige eigenschappen van amandelen
Nuttige eigenschappen van amandelen

Soorten amandelen

De amandel is een steenvrucht van een buitengewoon mooie, decoratieve amandelboom. Momenteel worden er twee soorten amandelen gekweekt - zoet (Prunus amygdalus dulcis) en bitter (Prunus amygdalus amara). Zoete amandelpitten zijn zowel rauw als bewerkt eetbaar, ze hebben een zoet aroma en een aangename smaak. Bittere amandelen bevatten ongeveer 2-3% van het glycoside amygdaline, dat, in aanwezigheid van water en bepaalde enzymen (ook aanwezig in het menselijke spijsverteringskanaal), dodelijk blauwzuur afgeeft. Slechts 6-7 nucleoli van rauwe bittere amandelen zijn voldoende om een volwassene te vergiftigen. Tegelijkertijd worden thermisch verwerkte bittere amandelen onschadelijk. Bittere amandelen hebben in hun rauwe vorm een samentrekkende, bittere smaak. Het is kleiner en heeft een scherpere punt. Voor medicinale doeleinden worden zoete amandelen rauw geconsumeerd, er wordt amandelmelk van gemaakt, etherische olie wordt uit beide soorten amandelen geperst.

Om amandelmelk te maken, maal 6 eetlepels amandelen en 500 ml gefilterd gekookt water in een blender. Zeef door een fijne zeef of gaasfilter en bewaar in de koelkast.

Voedingswaarde van amandelen

Rauwe amandelen bevatten 22 gram eiwit en 20 gram koolhydraten per 100 gram product. Eiwit bestaat uit essentiële aminozuren, is een structureel element van cellen, nodig voor de aanmaak van nucleïnezuren en rode bloedcellen. Koolhydraten zijn een bron van energie. Dezelfde dosis amandelen bevat 12 gram voedingsvezels, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, constipatie te voorkomen en de eetlust te verminderen. Amandelen en een bron van enkelvoudig onverzadigde zuren, zink, kalium, ijzer, B-vitamines, vitamine A en E, selenium, mangaan en magnesium.

Amandelen bevatten essentiële aminozuren, die zo ontbreken bij vegetariërs die dierlijke eiwitten weigeren.

Amandelen bevatten gluten, een eigenschap die amandelmeel geschikt maakt voor het bakken van taarten en koekjes. Heerlijke amandeldesserts kunnen zelfs worden geconsumeerd door mensen met tarweallergieën en ziekten zoals coeliakie.

Amandelmelk kan gedronken worden door mensen met lactose-intolerantie.

Voordelen van amandelen voor het spijsverteringsstelsel

Amandelen zijn nuttig bij de behandeling van chronische constipatie. Als u voor het slapengaan 10-15 amandelen eet, heeft u 's ochtends geen problemen met ontlasting. Als constipatie je onregelmatig stoort, komt amandelolie je te hulp. Slechts 7 gram etherische olie van zoete amandel, verdund in een glas melk, zal je al snel een significante verbetering laten voelen.

Amandelen en het cardiovasculaire systeem

Het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten in amandelen is gunstig voor het cardiovasculaire systeem en vermindert het risico op verschillende ziekten met 30%. Magnesium, ook gevonden in amandelen, zet de wanden van aderen en slagaders uit, waardoor de bloedstroom wordt vergemakkelijkt, en bijgevolg zuurstof en voedingsstoffen naar alle organen in het algemeen en naar de hartspier in het bijzonder. Studies hebben aangetoond dat een laag magnesiumgehalte niet alleen leidt tot hartaanvallen, maar ook bijdraagt aan schade door vrije radicalen aan de hartspier. Antioxidanten in amandelen zijn goed voor het hart, de bloedvaten, verminderen het risico op diabetes en sommige andere chronische ziekten.

Amandelen helpen tegen bloedarmoede, omdat ze ongeveer 1,5 mg koper per 100 gram noten bevatten. Koper dient, samen met ijzer en vitamines, als katalysator voor de synthese van hemoglobine.

Gezondheidsvoordelen van amandelen voor huid, haar en nagels

Amandelen verlichten irritatie bij huidaandoeningen, met name eczeem en psoriasis, evenals roodheid, huiduitslag en jeuk. Door je gezicht regelmatig te masseren met amandelolie kun je rimpels verminderen of vroege vorming voorkomen. Dezelfde remedie is effectief in het bestrijden van acne. Amandelolie die op de huid rond de ogen wordt aangebracht, verwijdert zwarte kringen eronder. Door amandelolie in de hoofdhuid te wrijven, voorkom je haaruitval, roos en behoud je langer een rijke kleur, waardoor vroegtijdig grijs haar wordt voorkomen.

Amandelen die intern worden ingenomen, via alfa-tokferol (een vorm van vitamine E), zullen het haar en de huid voeden, waardoor de eerste glanzend en zijdeachtig wordt en de laatste glanzend en glad.

Andere gezondheidsvoordelen van amandelen

Amandelemulsie is nuttig voor bronchiale aandoeningen, heesheid en hoesten. Het tryptofaan dat in amandelen wordt aangetroffen, bevordert de gezondheid van de hersenen, een goed geheugen en vermindert het stressniveau. Amandelen bevatten riboflavine en L-carnitine, voedingsstoffen die de hersenactiviteit verhogen, waaronder het verminderen van het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Het hoge gehalte aan B-vitamines, met name foliumzuur, maakt amandelen nuttig voor zwangere vrouwen, omdat dit zuur de kans op geboorteafwijkingen bij pasgeborenen helpt verminderen.

Contra-indicaties

Amandelen bevatten oxalaten en worden daarom niet aanbevolen voor mensen met nier- of galblaasaandoeningen. Als u allergisch bent voor amandelolie, kan uw huid gaan zwellen, dus test het product voor gebruik op een klein stukje bij de rug van uw hand.

Aanbevolen: