Wat Zijn "Hondendagen"

Wat Zijn "Hondendagen"
Wat Zijn "Hondendagen"

Video: Wat Zijn "Hondendagen"

Video: Wat Zijn
Video: “Eigenlijk is het een zomer die heel normaal verloopt” 2024, April
Anonim

Het zoroastrisme is een van de oudste religieuze leringen, die zijn oorsprong vindt op het grondgebied van de huidige Transkaukasische landen, Iran en Afghanistan. De kalender van de aanhangers van deze religie omvatte feestdagen en dagen van verdriet die ermee verbonden waren. "Hondendagen" is een van de vier jaarlijkse vastendagen van de Zoroastriërs.

Wat
Wat

Volgens de leer van het zoroastrisme, na de incarnatie van onze wereld door de wijze heer Ahura Mazda, viel de allesvernietigende geest van Angra Mainyu met hordes van zijn assistenten - de deva's - haar binnen. In eerste instantie probeerde hij het vuur te blussen, maar dit kon niet worden gerealiseerd, het vuur begon alleen maar gepaard te gaan met rook. Toen verbrijzelde hij de lucht en de ruimte eronder, veranderde de aarde in een woestijn, ontwijdde het water, maakte het bitter en ongeschikt om te drinken, vernietigde de eerste boom - Haomu, het eerste dier - de stier Efhodat en de man - Gayomart. Ahura Mazda herstelde toen met de krachten van het licht alles, maar deze gebeurtenis markeerde het einde van het tijdperk van de schepping en de lente van de wereld, en het begin van het tijdperk van de vermenging van licht en duisternis in elke schepping, waarin we nu leven.

Ter herinnering aan de strijd van alle elementen tegen Angra Mainyu (of Ahriman), was er een van de vier jaarlijkse vastendagen in de oude Iraanse kalender. Het werd ingesteld op het moment dat de zon van de tweede naar de zevende graad gaat in het sterrenbeeld Kreeft. In onze kalender komt deze tijd overeen met de periode van 23 tot 28 juni. Vasten herinnert eraan hoe de Wijze Heer, de een na de ander, de elementen overwon van de machten van de duisternis en hen bewakers gaf ter bescherming. Deze bewakers zijn honden. Het element vuur, het enige dat onbesmet blijft, komt overeen met 1 ° Kreeft - het wordt bewaakt door een vos of een vurige hond. Bewaker van de lucht (Kreeft 2 °) - hemelse hond of raaf. Het aardse element (Kreeft 3°) wordt beschermd door een hond. Het meest verontreinigd was het waterelement, dat nog steeds bitter is in de oceanen. Zijn bewaker is een bever, een waterhond, en tegen de tijd van vasten komt dit element overeen met 4 ° Kreeft. Planten (5°) worden opgeroepen om de wasbeer te beschermen, dieren (6°) - de mangoest, en mensen (7°) - de egel.

Dat is de reden waarom vasten "hondendagen" werd genoemd en deze dagen worden beschouwd als dagen van rouw. De symbolische betekenis van vasten is de bescherming van de elementen tegen duistere krachten en de zuivering van gedachten, als een manier om de wereld om ons heen te zuiveren. Het is opmerkelijk dat niet alleen de Zoroastriërs, maar ook de Romeinen er tegenwoordig de voorkeur aan gaven om in een verscheidenheid aan activiteiten te wachten en zelfs de Senaat ontbonden voor een vakantie - Caniculus, door de naam van het sterrenbeeld Hondenhonden.

Aanbevolen: