Kerstspeelgoed: Een Verhaal Over Ballen

Inhoudsopgave:

Kerstspeelgoed: Een Verhaal Over Ballen
Kerstspeelgoed: Een Verhaal Over Ballen

Video: Kerstspeelgoed: Een Verhaal Over Ballen

Video: Kerstspeelgoed: Een Verhaal Over Ballen
Video: Hoe maak je Kerst bal kimekomi. Kerst speelgoed met hun handen. 2024, Mei
Anonim

Een glazen kerstbal staat symbool voor een heerlijke vakantie. Elke keer dat ze een kerstboom versieren, denken mensen niet na over waarom de bal de status van een traditionele versiering kreeg. Dit speelgoed heeft echter zijn eigen verhaal.

kerstballen
kerstballen

De oude Kelten introduceerden in onheuglijke tijden de gewoonte om de natuurkrachten te aanbidden. Volgens hun overtuigingen bewoonden verschillende bovennatuurlijke wezens dieren in het wild.

De geboorte van de eerste ballen

De geesten die verantwoordelijk waren voor de oogst en de vruchtbaarheid leefden op de takken van de bomen. Er werden offers gebracht om hun gunst te winnen. Daarom werd de heilige boom, die aanvankelijk de appelboom heette, rijkelijk versierd en er omheen gedanst.

Later ging de rol van de rituele boom over op groenblijvende sparren. De traditie om het te versieren kwam van de oude Kelten. Het eerste decor was zeer eetbaar: appels, mandarijnen, wortelen, aardappelen, eieren, noten, suiker- en peperkoekfiguren, zuurstokken.

Elke decoratie symboliseerde iets. Appels zijn een overvloedige oogst, noten zijn het mysterie van de voorzienigheid en een ei is de continuïteit van het leven. Soms werd er een laagje glitter en verf op de appels aangebracht en werden de noten bedekt met suiker.

Men geloofde dat een op deze manier versierde kerstboom het vermogen verwerft om boze geesten te verdrijven. Takken versierd met rossig fruit werden boven de drempel bevestigd, naar de wil van de ramen, om geluk naar het huis te trekken en het hele gezin te beschermen tegen hekserij.

Het waren appels onder de variëteit van de eerste die een eervolle rol kregen. De geselecteerde vruchten zijn groot, egaal en de mooiste sterke vruchten worden zorgvuldig bewaard tot de winter. Tegen de achtergrond van donkergroene takken leken gele en rode vruchten bijzonder effectief, wat de prototypes werden van de eerste glazen bollen.

1848 was een mager jaar voor fruit. Toen kwamen de hoofden van glasblazers uit de Thüringer stad Lauschy op het idee om een fruitvervanger aan te bieden. De meesters maakten de eerste ballen van glas. De nieuwigheid won meteen harten.

de geschiedenis van het verschijnen van kerstballen
de geschiedenis van het verschijnen van kerstballen

Productie werd al snel een zeer lucratieve business. Er was ook een decreet dat de zilveren ballen van Laushi werden erkend als kerstversieringen. Later begonnen getalenteerde ambachtslieden ook andere glasfiguren te blazen. Vanuit Duitsland werden kerstboom veelkleurig en transparant glazen speelgoed uit Duitsland over de hele wereld verkocht.

Mode is altijd grillig

Na de oorlog ging de speelgoedproductie door. Maar nu werden de ballonnen vanuit Lausha en naar de USSR gestuurd. Verpakte dozen van 16 ballen, originele "top" en 5 andere items. Ze schreven op de omslag "Gelukkig Nieuwjaar!" in plaats van de traditionele "Decoratie voor de boom van Christus uit Thüringen".

Dergelijke dozen werden als een schaars goed beschouwd en waren een echte droom van Sovjet-inwoners: ballen werden immers geproduceerd in zo'n ver Europa! Elk jaar dicteerde hij zijn eigen mode voor kerstboomversiering.

In het begin werden de twijgen eenvoudig opgehangen met kleurrijke ballen. Maar aan het begin van de vorige eeuw werd schakering uitgeroepen tot een teken van gebrek aan smaak.

Helderheid werd vervangen door de verfijning van de witte en zilveren schaal. Even waren de ballen vergeten. Ze werden vervangen door traditionele versieringen van papier en stro.

Een glazen bol is een zeer kwetsbaar product. Daarom verdwijnt hij geleidelijk in de vergetelheid. De plaats wordt ingenomen door plastic speelgoed. Je kunt ze zo vaak laten vallen als je wilt: ze zijn nergens bang voor. Deze ballen zijn veel veiliger.

Maar allemaal met de angst om de magie van de fragiele decoratie te breken, verlaat het mysterie van het proces van het versieren van de kerstboom.

ballen voor de boom
ballen voor de boom

Iedereen bepaalt zelf welk speelgoed hij kiest. Het belangrijkste blijft onveranderd: het gevoel van een heerlijke vakantie. En voor een groot deel helpt de kerstboom om hem te creëren en te voelen.

Aanbevolen: