Hoe Zijn Nieuwjaarskaarten Ontstaan?

Inhoudsopgave:

Hoe Zijn Nieuwjaarskaarten Ontstaan?
Hoe Zijn Nieuwjaarskaarten Ontstaan?

Video: Hoe Zijn Nieuwjaarskaarten Ontstaan?

Video: Hoe Zijn Nieuwjaarskaarten Ontstaan?
Video: Hoe zijn de eerste mensen op aarde ontstaan? 2024, April
Anonim

Voor de nieuwjaarsvakantie is het altijd de gewoonte geweest om mooie kaarten te geven. Helder, kleurrijk, grappig, met wensen van goedheid, gezondheid, geluk en rijkdom. Zelfs nu, in het tijdperk van internet en computertechnologie, proberen velen een wenskaart per post te sturen of bij een cadeau te voegen. Waarom zijn nieuwjaarskaarten zo populair en hoe zijn ze ontstaan?

Hoe zijn nieuwjaarskaarten ontstaan?
Hoe zijn nieuwjaarskaarten ontstaan?

De geschiedenis van de opkomst van nieuwjaarskaarten gaat terug tot een ver verleden. In het oude China was het gebruikelijk om op de eerste nieuwjaarsdag alle bekenden die elkaar niet konden ontmoeten op oudejaarsavond te feliciteren met rode kaarten. Op oudejaarsavond werd er een speciale tas aan de deur van het huis gehangen, waar het nodig was om zo'n kaart te laten zakken.

Een ander verhaal vertelt dat in de 19e eeuw in Engeland voor het eerst een Gelukkig Nieuwjaar werd gestuurd door een zekere Henry Cole. Even later vroeg Henry zijn vriend om een mooie groet te tekenen in de vorm van een ansichtkaart. De kunstenaar John Gersla, zo heette Henry's vriend, nam graag de productie van een kleurrijk beeld op zich. Zo ontstond de eerste nieuwjaarskaart, van een schets waarvan ongeveer 1000 exemplaren zijn gemaakt. Sindsdien werd in Engeland een mode voor nieuwjaarskaarten geboren, die zich geleidelijk over de hele wereld verspreidde.

In Japan is het tot op de dag van vandaag gebruikelijk om ansichtkaarten te geven met een dier dat overeenkomt met het komende jaar. De kaart zelf bevat altijd dankbaarheid voor alle goede momenten die het uitgaande jaar vergezelden.

Nieuwjaarskaarten in Rusland en de USSR

In het pre-revolutionaire Rusland werden nieuwjaarskaarten op bestelling gemaakt. Meestal beeldden ze winterlandschappen, drie paarden of kerken af. Heel vaak gebruikten ambachtslieden goudstempels en glanzende kruimels om kaarten te maken.

Na 1917 werden lange tijd geen nieuwjaarskaarten meer gemaakt. Men geloofde dat dit een burgerlijk symbool is, wat betekent dat de Sovjetpersoon het helemaal niet nodig heeft. De traditie keerde echter terug en ansichtkaarten werden erg populair in de USSR. Zonder mankeren hebben ze de sterren van het Kremlin afgebeeld, en in de toekomst alle belangrijke gebeurtenissen. Dus de kerstman zou op een raket of een vliegtuig kunnen rijden, en de tekeningen van wijnglazen en glazen verdwenen tijdens de verbodsperiode van ansichtkaarten. Tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog werden op ansichtkaarten de profielen van oorlogshelden afgebeeld en werden oproepen geschreven aan de mensen om het moederland te verdedigen.

Aanbevolen: