Toen Ze Het Nieuwe Jaar Begonnen Te Vieren

Toen Ze Het Nieuwe Jaar Begonnen Te Vieren
Toen Ze Het Nieuwe Jaar Begonnen Te Vieren

Video: Toen Ze Het Nieuwe Jaar Begonnen Te Vieren

Video: Toen Ze Het Nieuwe Jaar Begonnen Te Vieren
Video: GROTE PLANNEN MAKEN IN DE ONDERWERELD! | GTA 5 Roleplay 2024, April
Anonim

Nieuwjaar is een van de oudste feestdagen die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. In verschillende landen wordt het soms op verschillende tijdstippen gevierd, maar juist de gewoonte om het moment van de overgang van de laatste dag van het ene jaar op de eerste dag van een ander jaar te vieren, verenigt veel staten.

Toen ze het nieuwe jaar begonnen te vieren
Toen ze het nieuwe jaar begonnen te vieren

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wanneer het nieuwe jaar voor het eerst werd gevierd. Niettemin, volgens de gissingen van wetenschappers, gebeurde dit niet later dan de 3e eeuw voor Christus in Mesopotamië. Bovendien vonden archeologen tijdens de opgravingen oude Egyptische schepen, waarvan een grondig onderzoek het mogelijk maakte vast te stellen dat de Egyptenaren het nieuwe jaar niet later dan in de II eeuw voor Christus begonnen te vieren, bovendien behoorde deze feestdag tot de categorie van religieus. Het werd gevierd op de dagen dat de Nijl overstroomde. Het was de bedoeling om in een grote boot beelden te plaatsen van de drie meest gerespecteerde goden van Thebe - Amun, zijn vrouw Mut en zoon Khons. Toen werd de boot gestuurd om langs de Nijl te varen en na het einde van de vakantie werden de beelden teruggebracht naar de tempels.

Het is ook bekend dat het nieuwe jaar werd gevierd in het oude Rome. Er is geen exacte informatie om vast te stellen wanneer de Romeinen het precies begonnen te vieren. Het is echter bekend dat de eerste vieringen al vóór onze jaartelling plaatsvonden in het oude Rome, bovendien werd het nieuwe jaar dan begin maart gevierd. Met de introductie van de Juliaanse kalender, die plaatsvond in 46 voor Christus, werd de viering uitgesteld tot 1 januari. Op deze dag moest het elkaar geschenken geven, plezier maken, de straten en huizen versieren. Op nieuwjaarsdag konden de meesters de slaven uitnodigen om met hen aan dezelfde tafel te zitten, of zelfs de grootste genade tonen en vrijheid verlenen. Het is ook bekend dat rijke mensen voor deze feestdag dure geschenken voor de soeverein moesten voorbereiden.

In Rusland werd het nieuwe jaar voor het eerst gevierd op 1 maart, maar in de 14e eeuw werd deze feestdag uitgesteld tot 1 september in overeenstemming met de eigenaardigheden van de Griekse kalender. In 1699 werd het nieuwe jaar bij decreet van Peter I opnieuw uitgesteld, dit keer tot 1 januari. Tegelijkertijd werden de belangrijkste kenmerken van de vakantie geïdentificeerd: Peter I gaf opdracht om kerstbomen in huizen te plaatsen en ze op nieuwjaarsdag te versieren, elkaar te feliciteren, het beste te wensen aan de buren, snoep aan kinderen te geven en te entertainen. Zo begon in Rusland in 1700 de viering van het nieuwe jaar, dat moderne mensen het meest vertrouwd is.

Aanbevolen: