Aan Wie Hebben We Te Danken Voor De Feestdag Van 8 Maart?

Inhoudsopgave:

Aan Wie Hebben We Te Danken Voor De Feestdag Van 8 Maart?
Aan Wie Hebben We Te Danken Voor De Feestdag Van 8 Maart?

Video: Aan Wie Hebben We Te Danken Voor De Feestdag Van 8 Maart?

Video: Aan Wie Hebben We Te Danken Voor De Feestdag Van 8 Maart?
Video: Любовь Разум Месть 16 серия на русском языке (Фрагмент №1) Aşk, Mantık, İntikam 16.Bölüm 1.Fragman 2024, April
Anonim

8 maart is een wereldwijde feestdag voor vrouwen, wanneer mannen ongewoon galant worden en geschenken geven aan hun geliefden, moeders, zussen en dochters. Ondertussen was Internationale Vrouwendag aanvankelijk helemaal niet romantisch, maar eerder een politieke feestdag.

Aan wie hebben we te danken voor de feestdag van 8 maart?
Aan wie hebben we te danken voor de feestdag van 8 maart?

instructies:

Stap 1

Volgens een van de versies waren de inwoners van het oude Rome de eersten die Vrouwendag vierden. Op 1 maart vierden ze de feestdag van Matrona, opgedragen aan de vrouw van de grote Jupiter - de patrones van vrouwen, Juno. Op deze dag trokken de Romeinen hun beste kleren aan en gingen naar de tempel van Juno Lucius (de Heldere). Ze brachten bloemen als een geschenk aan de godin en vroegen haar om hen gezinsgeluk te geven. De vakantie strekte zich zelfs uit tot slaven, op deze dag lieten de eigenaren hen rusten en werd al het huishoudelijk werk gedaan door mannelijke slaven.

Stap 2

De geschiedenis van de moderne feestdag op 8 maart begon in de 19e eeuw en werd geassocieerd met de strijd van vrouwen voor hun rechten. Op 8 maart 1857 werd in New York een demonstratie georganiseerd van vrouwelijke arbeiders in de kleding- en schoenenindustrie. Ze eisten een 10-urige werkdag, comfortabele werkomstandigheden en gelijke lonen als mannen. Feit is dat vrouwen in die tijd werden gedwongen 16 uur per dag te werken en slechts een schijntje voor hun werk kregen. Al snel ontstonden er vrouwenvakbonden en kregen vrouwen voor het eerst stemrecht.

Stap 3

Desalniettemin deed de beroemde Duitse politieke en sociale activist Clara Zetkin pas op de Internationale Vrouwenconferentie van Socialisten, die in 1910 in Kopenhagen werd gehouden, een voorstel om de Wereldvrouwendag op 8 maart te vieren. De opkomst van de nieuwe feestdag markeerde de intrede van vrouwen van over de hele wereld in de strijd voor gelijkheid en onafhankelijkheid.

Stap 4

Voor de eerste keer werd in 1911 Wereldvrouwendag gevierd, echter niet op 8 maart, maar op 19 maart, toen demonstraties plaatsvonden in de straten van Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Zwitserland, gewijd aan de strijd van arbeiders voor hun kiesrecht. In Rusland werd in 1913 Internationale Vrouwendag gevierd. Pas in 1976 werd de feestdag officieel erkend door de VN.

Stap 5

Historici geloven dat de feestdag van 8 maart niet alleen wordt geassocieerd met de naam Clara Zetkin. Er is een versie dat hij teruggaat naar de legende van Esther - de vrouw van de Perzische koning Artaxerxes. In de 5e eeuw voor Christus. ze slaagde erin om haar volk te redden van de ondergang. Het feit is dat Esther joods was, maar haar afkomst verborg voor de koninklijke echtgenoot. Op een dag hoorde ze dat de minister Aman de koning voorstelde om alle Joden die in Babylon woonden uit te roeien. Toen besloot Esther haar vrouwelijke charmes te gebruiken. Ze nam van Artaxerxes een belofte om alle vijanden van haar volk uit te roeien. Pas later besefte de tsaar dat het om de vijanden van de joden ging, maar het was te laat om zich terug te trekken. Dankbare Joden wijdden de vrolijke feestdag van Purim aan hun redder, die ze op 4 maart begonnen te vieren. Mogelijk is hij een van de voorlopers van het vrouwenlentefestival.

Aanbevolen: