Wanneer Is Vastenavond?

Inhoudsopgave:

Wanneer Is Vastenavond?
Wanneer Is Vastenavond?

Video: Wanneer Is Vastenavond?

Video: Wanneer Is Vastenavond?
Video: Прокуратура возбудила дело в отношении министра сельского хозяйства Калмыкии 2024, April
Anonim

Maslenitsa is een van de Slavische tradities waar de Russen dol op waren. Zelfs degenen die zich niet houden aan kerkelijke feestdagen en vasten, bakken en eten meestal pannenkoeken op Maslenitsa, niet zonder plezier.

PN Gruzinsky. Maslenitsa
PN Gruzinsky. Maslenitsa

Wanneer Maslenitsa wordt gevierd

Vastenavond is de week voor de vastentijd, de langste en strengste in de kerkelijke kalender. In de orthodoxie wordt het ook wel de Kaasweek genoemd. De data verschillen elk jaar en worden berekend volgens een speciaal schema. De timing van Vastenavond hangt af van de timing van de vastentijd, en die op hun beurt op de datum van Pasen.

De vasten duurt zes weken, plus de zevende - Goede Week. Het begint niet eerder dan 2 februari en eindigt niet later dan 24 april. De periode van 8 tot 21 maart valt altijd op vasten. Als je de startdatum van de vastentijd kent, kun je de startdatum van de Pannenkoekenweek achterhalen.

In 2014 is de Maslenitsa-week van 24 februari tot 2 maart. In 2013 duurde het van 11 tot 17 maart en in 2015 van 16 tot 22 februari.

Vastenavond tradities

Conform kerkelijke canons is het de hele week toegestaan om eieren, kaas, vis en zuivelproducten te eten, maar vlees is verboden. De betekenis van Kaasweek in de orthodoxie is vergeving van grieven en verzoening met buren.

Wat de volkstradities betreft, wordt Maslenitsa geassocieerd met het afscheid van de winter en het welkom van de lente. Op deze dagen worden er festiviteiten gehouden, verplichte pannenkoeken gebakken en op de laatste dag van de Maslenitsa-week wordt een beeltenis van Maslenitsa verbrand, wat de voorbijgaande winter symboliseert.

Op de maandag van de Maslenitsa-week gaat de getrouwde dochter op bezoek bij haar ouders. 's Avonds komen ook de ouders van haar man naar de koppelaars. Tegen deze dag worden sneeuwglijbanen voltooid. Traditioneel moet de eerste gebakken pannenkoek aan de armen worden gegeven - ter nagedachtenis aan de doden. Een beeltenis van Vastenavond wordt samengesteld uit stro en oude kleren.

In de tradities van de Maslenitsa-week zijn kerkrituelen en oude heidense rituelen van de Slaven nauw met elkaar verweven.

Dinsdag is een toneelstuk. Vroeger werden op deze dag bruiden getoond. Jongens en meisjes reden de bergen af, hadden plezier. De vrouwen bakten pannenkoeken.

Woensdag kwamen de schoonzonen bij de schoonmoeder pannenkoeken halen.

Donderdag - Wandeling, of de eerste dag van de Brede Maslenitsa. Op deze dag werden festiviteiten, gezelligheid, spelletjes, vuistgevechten en paardrijden georganiseerd. Alle klusjes werden stopgezet.

Vrijdag - schoonmoederavond. Op deze dag komt de schoonmoeder naar haar schoonzoon, en haar dochter en zijn vrouw bakken pannenkoeken.

Zaterdag - schoonzusbijeenkomsten. De jonge schoondochter nodigt alle schoonzus en andere familieleden van haar man uit voor een bezoek.

Zondag - Vergevingsdag en afscheid van Maslenitsa. Iedereen vraagt elkaar om vergeving. In sommige provincies was het gebruikelijk om op de laatste dag van Maslenitsa naar de begraafplaats te gaan. Traditioneel werd op deze dag een beeltenis van Maslenitsa verbrand.

Aanbevolen: