Waarom Is Het Wereldstudentendag 17 November

Inhoudsopgave:

Waarom Is Het Wereldstudentendag 17 November
Waarom Is Het Wereldstudentendag 17 November

Video: Waarom Is Het Wereldstudentendag 17 November

Video: Waarom Is Het Wereldstudentendag 17 November
Video: Internationale Studentendag | "Hoe zit het leven van een student eruit?" 2024, Maart
Anonim

Het is gebruikelijk dat Russen Studentendag vieren op 25 januari, Tatiana's dag, maar de hele wereld eert studenten 2 maanden eerder. Wereldstudentendag valt op 17 november.

Waarom is het wereldstudentendag 17 november
Waarom is het wereldstudentendag 17 november

Vakantie als herdenkingsdag

De dag van 17 november is niet voor alle studenten toevallig gekozen. In 1946, onmiddellijk na het einde van de laatste vijandelijkheden van de Tweede Wereldoorlog, die de mensheid veel verdriet en lijden heeft bezorgd en tegelijkertijd echte helden onthulde die eeuwige herinnering en verering waard zijn, werd in Praag een studentencongres gehouden. Deze bijeenkomst had een werkelijk mondiale betekenis, waarbij onder meer de gebeurtenissen werden geklonken die plaatsvonden in Tsjechoslowakije, dat helemaal aan het begin van de oorlog door nazi-Duitsland werd bezet, waardoor Opletailo stierf.

Zes jaar lang hield de studentenvereniging in Tsjechoslowakije als klas op te bestaan, Hitler zorgde ervoor dat alle hogere instellingen van het land werden gesloten en stopte met hun sociale en educatieve activiteiten.

De naam van Jan Opletalo, een eenvoudige student die op slag een nationale held werd, wordt geassocieerd met de jongerendemonstraties die eind oktober 1939 plaatsvonden. De demonstranten besloten de verjaardag van de oprichting van hun staat - Tsjecho-Slowakije, waardig te vieren. De ongeoorloofde actie werd niet alleen onderbroken door de indringers, maar ook besprenkeld met het bloed van een geneeskundestudent Opletalo, wiens begrafenis plaatsvond op 15 november en niet zonder massale rellen en talrijke protesten van verontwaardigde studenten van universiteiten en academies en hun leraren. Binnen enkele dagen werden veel studenten naar concentratiekampen gestuurd of geëxecuteerd als gevolg van een brute aanval op opstandige studentenhuizen.

Eenheid

Het is deze gedurfde daad, die een echt symbool is geworden van moed, vastberadenheid en verzet van studentenjongeren, die de basis werd voor de goedkeuring van de internationale feestdag die jaarlijks door alle studenten van de wereld op 17 november wordt gevierd.

Op de dag van Tatiana van Rome tekende de grote keizerin Elizabeth een decreet over de oprichting van de universiteit van Moskou, en deze dag werd het startpunt voor de geboorte van de vakantie.

Aanvankelijk werd het besluit om de namen te eren van de studenten die stierven als gevolg van de actie in 1941 aangekondigd in de stad Londen tijdens de eerste internationale bijeenkomst van studenten die hun leven wijden aan de strijd tegen het fascisme; in de naoorlogse periode werd de datum officieel en kreeg hij een internationale schaal.

Tegenwoordig, ongeacht hun band met de faculteit en de universiteit, verenigen studenten zich in één enkele impuls die hen verbindt met de geest van feest en plezier. Speciaal voor deze datum worden optredens, KVN-wedstrijden en andere evenementen voorbereid, bedoeld om de geest van de vakantie te benadrukken en je alle problemen die met studeren samenhangen voor minstens een dag te laten vergeten.

In ons land kunnen twee data worden beschouwd als de dag van alle studenten tegelijk, waarvan er één van officieel internationaal karakter is, de andere wordt geassocieerd met de naam van St. Tatiana, de patrones van het onderwijs, het wordt gevierd in het midden van het schooljaar en valt op 25 januari.

Aanbevolen: