Wat Is Wereld Oceanen Dag

Wat Is Wereld Oceanen Dag
Wat Is Wereld Oceanen Dag

Video: Wat Is Wereld Oceanen Dag

Video: Wat Is Wereld Oceanen Dag
Video: Wat zijn de oceanen? 2024, April
Anonim

Onze planeet is rijk aan water. Meer dan 70% van het aardoppervlak is bedekt met de wateren van de wereldoceaan. Maar pas aan het einde van de twintigste eeuw begonnen mensen volledig te begrijpen wat voor soort schat het is. En toen verscheen er een geweldige vakantie - World Oceans Day.

Wat is Wereld Oceanen Dag
Wat is Wereld Oceanen Dag

Voor het eerst werd het idee om World Ocean Day te houden publiekelijk aangekondigd op een internationale top in de hoofdstad van Brazilië, Rio de Janeiro, in 1992. En sinds 1993 wordt de feestdag in veel staten onofficieel gevierd, vooral door mensen die enige, zelfs de meest verre, relatie met de oceanen hebben. Geprezen door oceanologen, ichtyologen, werknemers van dierentuinen en dolfinaria, milieuspecialisten die zich bezighouden met de problemen van de zeeën, en vele anderen.

In 2008 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten dat Wereldoceanendag vanaf 2009 een internationale feestdag wordt en officieel wordt gevierd. De bekende slogan van de nieuwe feestdag was de uitspraak: "Onze oceanen, onze verantwoordelijkheid."

Vandaag is de belangrijkste taak van de jaarlijkse Wereldoceanendag opnieuw om de mensheid te herinneren aan de noodzaak om zorg te dragen voor de flora en fauna van de oceanen, om de natuur te beschermen tegen de buitensporige last van menselijke activiteit. Deze zorg voor waterbronnen is bedoeld om het uitsterven van vele soorten mariene planten en dieren te stoppen en te voorkomen dat industrieel afval het water vervuilt.

Tegenwoordig wordt in veel landen jaarlijks op 8 juni Wereldoceanendag gevierd. In verband met deze datum worden verschillende internationale fora en conferenties gehouden, wetenschappelijke symposia gewijd aan milieuproblemen en het behoud van watervoorraden. De officiële feestdag maakt het mogelijk de inspanningen van specialisten uit verschillende delen van de wereld te coördineren, terwijl de aandacht van het grote publiek wordt gevestigd op milieuproblemen.

Aanbevolen: