Hoe Wereld Oceanen Dag Wordt Gevierd

Hoe Wereld Oceanen Dag Wordt Gevierd
Hoe Wereld Oceanen Dag Wordt Gevierd

Video: Hoe Wereld Oceanen Dag Wordt Gevierd

Video: Hoe Wereld Oceanen Dag Wordt Gevierd
Video: Wereld Oceaan Dag 2014 2024, April
Anonim

Wereld Oceaan Dag wordt elk jaar gevierd op 8 juni. In 2012, een belangrijke datum - de 30e verjaardag van het VN-verdrag inzake het recht van de zee is al gevierd. Dit uitgebreide document bevat alle aspecten die te maken hebben met het gebruik van de wereldzeeën.

Hoe Wereld Oceanen Dag wordt gevierd
Hoe Wereld Oceanen Dag wordt gevierd

Aan de vooravond van deze dag houden openbare organisaties die zich bezighouden met de bescherming van de waterruimten van de planeet verschillende acties en evenementen over de hele wereld, bedoeld om mensen te herinneren aan milieuproblemen. De gezondheid van de oceanen op aarde wordt sterk ondermijnd door vervuiling door menselijke afvalproducten, industriële emissies en olielekken.

De aandacht van wereldregeringen wordt op deze problemen gevestigd. Ocean Day is een gelegenheid om dit onderwerp opnieuw aan de orde te stellen in de media, op straat en op internet. Het VN-verdrag levert een onschatbare bijdrage aan de bescherming van de waterruimten van de planeet. Het bevat secties over de bescherming van de oceanen en de regulering van de rechten van wereldmachten met maritieme grenzen.

In veel landen, vooral die met maritieme gebieden, worden op 8 juli kustschoonmaakevenementen gehouden. Meestal nemen ze genoegen met publieke organisaties die geïnteresseerd zijn in milieuproblemen. Er zijn altijd veel enthousiastelingen onder scholieren en studenten, omdat het lot van de planeet direct verband houdt met de toekomst van de kinderen van vandaag.

In dierentuinen, terraria, dolfinaria vestigen medewerkers op deze dag vooral de aandacht van bezoekers op de problemen van het waterleven. Er worden speciale thematentoonstellingen voorbereid, waar iedereen kan kijken naar uitgestorven zeedieren en uitgestorven waterplanten.

Op 8 juli organiseren vakantieoorden een show met artiesten verkleed als oceaanbewoners en mythische wezens die geassocieerd worden met water (zeemeerminnen, naiaden, Neptunus). Maar al deze grappige personages vergeten vakantiegangers niet te vertellen over de noodzaak om netheid in het water te behouden.

Het is niet alleen op Wereldoceanendag dat ecologie in gedachten moet worden gehouden. Elke bewoner van de aarde kan bijdragen aan de bescherming van de zeebodems. Iedereen kan met behulp van sociale netwerken op internet subbotniks organiseren om water en het kustgebied te zuiveren.

Elke volwassen bewoner van planeet Aarde zou zich bewust moeten zijn van het belang van de toestand van de oceanen voor de hele ecologie. Alle industriële menselijke activiteit zonder de juiste controle leidt tot rampzalige resultaten. Afvoer van wasmiddel vernietigt geleidelijk het leven in de Oostzee, de Noordzee en de Ierse Zee.

Wereldoceanendag herinnert mensen op aarde aan de dringende noodzaak om vervuiling aan te pakken. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd ongeveer 300.000 ton munitie met gevaarlijke giftige stoffen (mosterdgas, fosgeen, adamsiet) gedumpt. Deze operaties werden uitgevoerd zonder controle en met ernstige schendingen van de milieuveiligheidseisen. Containerlichamen zijn al gecorrodeerd en verslechteren. De gevolgen van een giflek zouden catastrofaal zijn.

De oceanen beslaan tweederde van het aardoppervlak en zijn de grootste voedselleverancier voor de mens. Dit is ongeveer een vijfde van alle dierlijke eiwitten die door de bewoners van de aarde worden geconsumeerd. En fytoplankton levert ongeveer 70% van alle zuurstof aan de atmosfeer van de planeet. We moeten samenwerken om de oceaanwateren te beschermen, dit is de enige manier om resultaten te boeken.

Aanbevolen: