Enkutatash Vieren In Ethiopië

Enkutatash Vieren In Ethiopië
Enkutatash Vieren In Ethiopië

Video: Enkutatash Vieren In Ethiopië

Video: Enkutatash Vieren In Ethiopië
Video: 2014 enkutatash 2024, April
Anonim

Enkutatash is het Ethiopische Nieuwjaar. Alleen de inwoners van dit land vieren het niet in de winter, maar in de herfst, op 11 september. De langdurige regens stoppen gewoon, de oogsttijd komt. Maar het is niet alleen de wisseling van seizoenen. Er is een mooie legende over de oorsprong van de feestdag.

Enkutatash vieren in Ethiopië
Enkutatash vieren in Ethiopië

Volgens de legende werd de datum gekozen door de koningin van Sheba zelf. Diezelfde dag keerde ze terug uit Jeruzalem, waar ze koning Salomo ontmoette en zwanger van hem werd. De onderdanen begroetten hun minnares met vreugde, brachten talrijke geschenken naar het paleis. Ze bracht tenslotte goed nieuws voor het land: de toekomstige baby werd geroepen om een nieuwe dynastie van Solomoniden te beginnen.

In het moderne Ethiopië begint de viering van Enkutatash op de avond van 10 september. Mensen maken vreugdevuren op straat. De belangrijkste brandt af op het hoofdstadsplein in Addis Abeba, het staatshoofd steekt het zelf in brand. De menigte rondom juicht en heeft plezier, iedereen kijkt waar de verkoolde top van de boom zal vallen. Er is een overtuiging dat men moet wachten op een goede oogst in die richting.

Niet zonder religieuze gebeurtenissen. De volgende ochtend, 11 september, trekt iedereen zijn nationale kleding aan en gaat naar de kerk. Er is een feestelijke processie, priesters zingen hymnen, lezen preken. Dan gaan de mensen naar huis. Daar dekken ze de tafel voor het hele gezin. De feestelijke lunch bestaat uit traditionele nationale gerechten. Dit is een stoofpot genaamd uat, een zuur en plat wit brood, een soort injera gemaakt van teff dat alleen in Ethiopië groeit, dat moet worden gefermenteerd met water en zout.

Alle Ethiopiërs zijn dol op de Enkutatash-vakantie. Maar vooral kinderen vinden hem leuk. Jongens en meisjes trekken graag lichte kleding aan, weven prachtige kransen van bloemen en delen ze uit aan voorbijgangers. Jongens tekenen van tevoren foto's en verkopen ze op vakantie. Meisjes in nationale jurken pakken cabero-drums op en lopen door naburige huizen. Dit doet een beetje denken aan Russische kerstliederen: kinderen zingen speciale nieuwjaarsliedjes en de eigenaren van de huizen geven ze kleine muntjes.

's Avonds gaan volwassenen op bezoek bij hun vrienden om een glaasje lokaal bier te drinken, tella. Het is gemaakt van de bladeren en takken van de Ethiopische gesho-struik. En de kinderen rusten ook - ze geven het geld uit dat ze overdag hebben verdiend.

Aanbevolen: