Hoe Verloopt De Ramadan In Turkije?

Hoe Verloopt De Ramadan In Turkije?
Hoe Verloopt De Ramadan In Turkije?

Video: Hoe Verloopt De Ramadan In Turkije?

Video: Hoe Verloopt De Ramadan In Turkije?
Video: hoe verloopt de ramadan tijdens corona? 2024, April
Anonim

Elk jaar wordt in Turkije de heilige feestdag Ramadan gehouden, waarop bijna alle inwoners zijn getimed. Deze eeuwenoude traditie wordt in de hele islamitische wereld in acht genomen, maar elk land viert deze feestdag op zijn eigen manier. In Turkije wordt de Ramadan bijzonder levendig gevierd, het is niet alleen een strikte vasten, maar ook wederzijdse hulp tussen mensen, spirituele zuivering, ongekende vrijgevigheid, rust en entertainment.

Hoe verloopt de Ramadan in Turkije?
Hoe verloopt de Ramadan in Turkije?

Ramadan is de negende maand van de moslimkalender. De islamitische kalender bestaat uit twaalf maanmaanden en heeft 354 (355) dagen. Op basis van de zonnekalender worden de data in de moslimkalender elk jaar tien dagen vooruitgeschoven. Hieruit wordt de heilige feestdag Ramadan berekend.

De belangrijkste gebeurtenis van de feestdag is vasten, dat dertig dagen duurt gedurende de hele heilige maand. Gedurende deze tijd onthouden alle moslims zich van drinken, eten, medicijnen nemen, roken en seks hebben van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten eindigt 's avonds, zodat moslims tot de volgende ochtend kunnen eten en drinken.

Tijdens de Ramadan moeten mensen worden afgeleid van de behoeften en bevredigingen van het lichaam, zich volledig concentreren op God en hun ziel, zelfbeheersing en geduld leren. Vasten gaat ook over voelen hoe kansarmen en hongerigen zich voelen, en het begrijpen van de waarde van alles wat je hebt en als vanzelfsprekend beschouwt.

In Turkije beginnen de voorbereidingen voor de vakantie lang voor het begin van de ramadan. Eerst wordt er een algemene schoonmaak uitgevoerd in werkkantoren en appartementen, worden aankopen gedaan om een diner voor te bereiden voor het verbreken van het vasten. Tegelijkertijd moet men rekening houden met de situatie van de armen, die geholpen worden door buren, familieleden en de staat. Er zijn gerechten die exclusief kenmerkend zijn voor Ramadan - pide (plat brood met nigella), gyllach (melkdessert).

Gasten horen uitgenodigd te worden voor een ontbijtdiner; de deuren van huizen blijven, volgens de oude traditie, ontgrendeld voor het geval er onverwachte gasten arriveren. Iedereen kan ineens aanschuiven bij het diner, ongeacht status en religie - een indicatie dat klassenstrijd niet bestaat in de Turkse samenleving. De ochtend van de ramadan begint met een maaltijd voor zonsopgang, zodat bewoners zich niet verslapen, er zijn speciale herauten die iedereen wakker maken met luide liedjes en het slaan van een grote trom.

Maar niet alleen aanbidding en eten vormen de heilige Ramadan, deze feestdag wordt ook geassocieerd met een rijk cultureel leven, dat gebaseerd is op de dienst aan geloof en God. Het is het vermelden waard mahyu - lichte inscripties die tussen de minaretten van de moskee zijn opgehangen. Ze verbeelden wijze woorden en verschillende tekeningen, hun schittering wordt aangevuld met kanonschoten die de komst van Iftar aankondigen, wat betekent dat je aan je avondmaaltijd kunt beginnen.

's Avonds slentert men door de stad, waar diverse muzikale bijeenkomsten, optredens en theatervoorstellingen worden gehouden. Schaduwtheater Karagez en Khajivat, traditioneel straattheater Orta oyunu - dit alles is erg spannend voor kinderen en volwassenen. De Turken stellen alles in het werk om deze kunst in zijn oorspronkelijke en intacte vorm te behouden.

Aanbevolen: