Kerstliederen - Wat Een Vakantie

Kerstliederen - Wat Een Vakantie
Kerstliederen - Wat Een Vakantie

Video: Kerstliederen - Wat Een Vakantie

Video: Kerstliederen - Wat Een Vakantie
Video: Loulou u0026 Lou - Het is Kerstvakantie - Kerstliedjes 2024, April
Anonim

Carols worden gevierd van 25 december tot 6 januari. Volgens de kalender hebben ze betrekking op het nieuwe jaar, St. Basil's Day, Kerstmis en de doop van Jezus Christus. Kolyady is een oude Slavische heidense feestdag, waarvan de inherente kenmerken liederen, geschenken, verkleden met maskers en het gebruik van bedwelmende dranken zijn.

Kerstliederen - wat een vakantie
Kerstliederen - wat een vakantie

Volgens oude legendes is Kolyada een oude Slavische god van de tijd. Hij is de zoon van de hemelgod Dazhdbog, geboren tijdens de winterzonnewende acht en een half duizend jaar geleden. Kolyada bracht mensen kennis van tijd en presenteerde hen de eerste kalender (Kolyada-geschenk). Volgens een andere versie is Kolyada de god van feesten en plezier, hij werd geroepen in het gezelschap van jonge mensen die met liedjes door de dorpen liepen en het einde van het oude en het begin van het nieuwe jaar vierden.

Sinds 25 december gingen de vermomde mensen met maskers naar huis om kerstliederen te zingen. Tegelijkertijd werden de zogenaamde kerstliederen gezongen, die de eigenaren verheerlijkten en hen gezondheid, geluk en rijkdom beloofden. Caroling was leuk, met gelach, liedjes, dansjes en volle glazen. De geschenken die jongeren kregen voor rituele liederen en dansen werden vervolgens op de gemeenschappelijke tafel neergelegd. Diverse actieve en leuke spellen waren erg populair.

Ter ere van Kolyada werd een uitgebreid diner bereid. Op tafel stonden noodzakelijkerwijs kutia, pannenkoeken, havermoutgelei, taarten en broden. Ze gingen aan tafel bij de eerste ster en staken een kaars aan bij de draaimolen.

Naast liederen, ronddansen en feesten in deze periode zijn verschillende waarzeggerij en waarzeggerij erg populair. Op de avond voor de "profetische" Vasil-dag, evenals op kerstavond, werden voorspellingen als bijzonder waar beschouwd. Gewoonlijk vragen alleen ongetrouwde meisjes zich af over de bruidegom en het toekomstige lot. Er zijn verschillende methoden voor waarzeggerij: op het water, op de ring, op een schoen en vele andere. Waarzeggerij met behulp van een spiegel was een veel voorkomende waarzeggerij. Om dit te doen, zetten ze om middernacht een spiegel op tafel en een kaars ervoor. Tegenover de spiegel plaatsten ze een andere - kleiner, zodat je, als je erin keek, de eindeloze "gang" kon zien. Als je in deze "gespiegelde gang" tuurde, kon je je verloofde zien of zijn stem horen.

De vakantie eindigt met vrolijkheid. Het brandende wiel wordt de heuvel opgerold met het gezegde: "Rol de heuvel op, keer terug met de lente."

Aanbevolen: