Wanneer Tatjana's Dag Wordt Gevierd

Wanneer Tatjana's Dag Wordt Gevierd
Wanneer Tatjana's Dag Wordt Gevierd

Video: Wanneer Tatjana's Dag Wordt Gevierd

Video: Wanneer Tatjana's Dag Wordt Gevierd
Video: Hulpverzoek aan Marga Somers-Souren en Renate Souren; zie ook beschrijving onder deze video 2024, Mei
Anonim

Volgens de kalender - spirituele boeken met de namen van alle heiligen - vieren orthodoxe christenen op 25 januari de dag van de heilige martelaar Tatiana of Tatiana van Rome.

Wanneer Tatjana's Dag wordt gevierd
Wanneer Tatjana's Dag wordt gevierd

De heilige Tatjana, de herdenkingsdag die christenen al negentien eeuwen vieren, leefde in het begin van de tweede eeuw na Christus in Rome. Net als haar vader was ze een geheime volgeling van de leringen van Jezus Christus. In die jaren regeerden de heidenen in het Romeinse rijk, dus aanhangers van andere overtuigingen moesten hun overtuigingen verbergen. Tatiana Rimskaya trouwde, ondanks de rijke bruidsschat, niet: ze besloot haar leven aan God te wijden. Het meisje werd diaken (deze waardigheid komt overeen met die van diakenen voor mannen), diende in de kerk en hielp de zieken en armen.

Het leven van Tatiana zegt dat ze in 222 werd gevangengenomen door strijdlustige heidenen die probeerden het christendom in Rome en omgeving uit te roeien. Toen Tatjana weigerde haar geloof te verloochenen, begonnen ze haar midden in de kerk te martelen: ze staken haar ogen uit, sneden haar naakte lichaam met scheermessen. Volgens de legende veranderde het bloed van de grote martelaar in melk en stierven haar kwelgeesten onmiddellijk in vreselijke pijn. Als gevolg hiervan werd de recalcitrante onthoofd. De naam Tatiana werd opgenomen in de lijst van degenen die leden voor het geloof, en de naamdag van het heilige meisje werd een nationale feestdag voor iedereen die dezelfde naam draagt.

In de twintigste eeuw werd in Rusland een andere Tatiana een grote martelaar genoemd: de Groothertogin, die in 1918 in Jekaterinenburg werd neergeschoten samen met haar vader, keizer Nicolaas II, moeder, keizerin Alexandra Feodorovna, drie zussen en een broer. Sinds 2000 wordt Tatiana Romanova als heilige verheerlijkt door de Russisch-orthodoxe kerk. Haar naamdag is 17 juli, ter herinnering aan de datum van de executie van de koninklijke familie door de bolsjewieken.

Er zijn nog een aantal Tatyans in de kalender, die de Russisch-orthodoxe kerk vereert als martelaren en monastieke martelaren. In wezen zijn dit degenen die stierven terwijl ze Christus verheerlijkten, tijdens de jaren van oorlogen en revoluties aan het einde van de negentiende - het begin van de twintigste eeuw. Hun naamdagen vallen op 14 en 23 september, 3, 11, 21 oktober, 3 en 23 december.

En toch is 25 januari de beroemdste en meest gevierde naamdag van Tatiana. Op deze dag vieren alle Russische studenten hun vakantie. De traditie dateert van verschillende eeuwen: in 1755 tekende keizerin Elizaveta Petrovna een decreet over de opening van de universiteit van Moskou. De datum werd gekozen op verzoek van de favoriet van Elizabeth, de oprichter van de universiteit, Ivan Shuvalov, ter ere van de verjaardag van zijn moeder Tatjana.

Aanbevolen: