Hoe Vier Je Kerstavond?

Inhoudsopgave:

Hoe Vier Je Kerstavond?
Hoe Vier Je Kerstavond?

Video: Hoe Vier Je Kerstavond?

Video: Hoe Vier Je Kerstavond?
Video: Hoe vier je kerst in Suriname? | NOS op 3 2024, Mei
Anonim

Een van de belangrijkste en meest vreugdevolle christelijke feestdagen - de geboorte van Christus - wordt op 7 januari gevierd door de orthodoxe kerk. De viering begint de dag ervoor, op kerstavond. Dit is de laatste dag van de kerststal, dus de feestelijke avondmaaltijd begint met het traditionele lentegerecht van tarwe of rijst met honing en noten - sochi, waar de naam van deze dag vandaan komt. Aan de vooravond van Kerstmis zijn christenen gevuld met een speciale, verhoogde spirituele stemming, terwijl ze zich voorbereiden op de grote vakantie.

Hoe vier je kerstavond?
Hoe vier je kerstavond?

instructies:

Stap 1

Woon er een bij, en als je een grotere spirituele behoefte voelt - alle diensten die op deze dag en kerstnacht in de tempel worden gehouden. Dit draagt bij aan een diepere beleving van de vreugde van de komende feestdag, versterkt de gebedsstemming en verrijkt de beleving van deze plechtige gebeurtenis voor christenen.

Stap 2

Probeer te vasten op kerstavond. Het zou niet zo streng moeten zijn als op de voorgaande dagen van de kerststal, vooral niet tijdens de laatste week. Volgens de traditie vasten veel christenen op deze dag "tot de eerste ster". Dit is een vroom gebruik, niet voorgeschreven door het handvest van de kerk, maar het wordt geassocieerd met het speciale verloop van de kerkdienst op kerstavond: het vasten gaat door tot het moment van de liturgie, wanneer een kaars naar het midden van de kerk wordt gebracht. de kerk en het troparion van de geboorte van Christus wordt gezongen.

Stap 3

Versier je huis met kerstkransen en verse takjes. Aangezien je de kerstboom waarschijnlijk al voor het nieuwe jaar hebt versierd, moet je een speciale kerstversiering maken om de eigenaardigheid en het belang van deze heilige feestdag te benadrukken. Plaats kerstcadeaus onder de boom.

Stap 4

Bereid een feestelijke tafel voor. Volgens de traditie zou het diner op kerstavond uit twaalf lentegerechten moeten bestaan - volgens het aantal van de Heilige Apostelen. Het belangrijkste symbool van de maaltijd is sochivo, gemaakt van gekookte tarwekorrels of andere granen met toevoeging van noten, honing en gedroogd fruit.

Stap 5

De maaltijd op kerstavond is alcoholvrij, een brouwsel wordt als drankje op tafel geserveerd - een speciale compote van grof gesneden fruit en jam van hele bessen. Ook een aanrader is een hele visschotel, bij voorkeur gebakken. Vleesgerechten mogen alleen op tafel worden gezet met het begin van Kerstmis - 7 januari.

Stap 6

Het feestelijk diner moet een gebedskarakter hebben: voor en tijdens de maaltijd worden speciale dankgebeden voorgelezen. Aan tafel praten ze alleen over goddelijke dingen en herinneren ze zich ook het evangelieverhaal van de geboorte van Jezus. Ook is het gebruikelijk om op kerstavond elkaar om vergeving te vragen.

Stap 7

Als je de wens en de mogelijkheid hebt, doe dan een liefdadigheidsbijdrage aan een organisatie die weeskinderen, grote gezinnen of mensen met verschillende ziekten helpt. U kunt geschenken ook persoonlijk brengen, bijvoorbeeld naar een weeshuis of verpleeghuis. Om misverstanden te voorkomen, overlegt u echter vooraf met vertegenwoordigers van deze instellingen aan welke eisen de door u gedoneerde artikelen of producten moeten voldoen.

Stap 8

Eerder, op kerstavond, gingen kinderen van huis tot huis met kerstliederen waarin het Kindje Christus werd geprezen. Dankbare eigenaren gaven de kinderen zoete cadeaus. Je kunt proberen deze traditie te vernieuwen, maar natuurlijk, rekening houdend met de moderne realiteit - niet iedereen zal sympathie hebben voor dergelijk kinderplezier. Daarom kan het zingen van kerstliederen door kinderen het beste worden overgelaten aan degenen die dicht bij je staan.

Stap 9

Een veel relevanter, moderner en stichtelijker vakantie-entertainment op kerstavond kan een kindervoorstelling zijn van een kerstverhaal in de traditie van een oud hol - een geïmproviseerd miniatuur poppentheater. Vertel de kinderen dit idee van tevoren en help hen de benodigde rekwisieten voor te bereiden, rollen voor te schrijven.

Aanbevolen: