Hoe Vastenavond Wordt Gevierd

Hoe Vastenavond Wordt Gevierd
Hoe Vastenavond Wordt Gevierd

Video: Hoe Vastenavond Wordt Gevierd

Video: Hoe Vastenavond Wordt Gevierd
Video: Vastenavond 1935 in Bergen op Zoom 2024, Mei
Anonim

Vastenavond wordt in de regel precies een week voor het begin van de vastentijd gevierd. De viering van Vastenavond gaat gepaard met arrensleetochten vanuit de ijzige bergen, het aansteken van vuren. Natuurlijk, wat Shrovetide kan zijn zonder het traditionele bakken van pannenkoeken, die een symbool zijn van de zon.

Hoe Vastenavond wordt gevierd
Hoe Vastenavond wordt gevierd

Vastenavond wordt gevierd vanaf maandag - de dag van de samenkomst. Op deze dag ontmoeten alle mensen Shrovetide, trekken ze een outfit aan voor een gevulde pop, zetten ze sneeuwglijbanen op en zingen ze liedjes voor de vergadering. Er zijn veel tegenliedjes, dus je moet degene kiezen die het dichtst bij je ziel staat.

Eerder, op de andere dag, stuurden de schoonvader en schoonmoeder hun schoondochter de hele dag naar huis. De schoondochter was verplicht vader en moeder te helpen met het huishouden, want 's avonds kwamen de schoonvader en schoonmoeder de koppelaars bezoeken. Onder hete thee en heerlijke pannenkoeken, in een kalme en rustige sfeer, bespraken ze welke dagen welke familieleden ze zouden bezoeken, hoe de feestweek door te brengen.

Dinsdag wordt beschouwd als een "speeldag". De leuke spelletjes beginnen. Er worden grote sneeuwforten gebouwd, meisjes ravotten op schommels, zingen grappige deuntjes.

Het belangrijkste bij flirten is het thema liefde. Jonge stellen mogen op deze dag in het openbaar kussen; alleenstaande jongens beginnen hun bruiden te kiezen, en meisjes kijken nauwlettend naar hun verloofde. Daarom zijn er ijsglijbanen, worden er naar bepaalde huizen gebeld, bereiden ouders pannenkoeken zodat jonge stellen die Shrovetide vieren samen kunnen zijn, plezier hebben vanuit het hart onder het oog van de ouder.

Op de derde dag van Vastenavond zouden de schoonzonen naar de schoonmoeder komen voor pannenkoeken. Volgens de traditie van schoonmoeder worden pannenkoeken als een feest beschouwd - wat voor soort pannenkoeken kun je gewoon niet zien: zuivel, klein, groot, met kaviaar, met jam.

De vierde dag van Vastenavond is "feestvreugde", een van de vrolijke dagen. Ze rijden op de vogelverschrikker op een wiel, zingen grappige liedjes, kerstliederen.

Vrijdag wordt terecht beschouwd als de dag van "schoonmoederavonden". Op deze dag trakteert de schoonzoon de schoonmoeder op pannenkoeken. Er wordt aangenomen dat hoe meer de schoonzoon de schoonmoeder wenkt, hoe meer eer ze heeft.

Op zaterdag worden "schoonzusbijeenkomsten" gehouden. De schoondochter presenteert geschenken aan haar schoonzus. Op deze dag wordt een plechtige verbranding van een carnavalsbeeltenis gehouden, waarmee afscheid wordt genomen van de winter. En om in de zomer een goede oogst te hebben, strooien vogelverschrikkers de as over het veld.

Afzien op zondag. Vastenavond eindigt, geen kater meer. Om de winter niet mee het voorjaar in te nemen, worden de laatste vogelverschrikkers verbrand.

Aanbevolen: