De Meest Bekende Kerkelijke Feestdag

Inhoudsopgave:

De Meest Bekende Kerkelijke Feestdag
De Meest Bekende Kerkelijke Feestdag

Video: De Meest Bekende Kerkelijke Feestdag

Video: De Meest Bekende Kerkelijke Feestdag
Video: Geestelijke liederen - Nederland Zingt 2024, April
Anonim

De moderne kerk kent twee vreugdevolle gebeurtenissen die worden beschouwd als de belangrijkste kerkelijke feestdagen - Kerstmis en Pasen. Elk van de feestdagen heeft zijn eigen tradities.

De meest bekende kerkelijke feestdag
De meest bekende kerkelijke feestdag

Het feest van de geboorte van Christus wordt in de kerk als groot en vreugdevol beschouwd, het is het begin van andere christelijke feestdagen. Hoewel ze het vrij laat begonnen te vieren (voor het eerst werd deze feestdag pas in de 3e eeuw genoemd). En elke natie, elk land heeft zijn eigen speciale tradities.

Kerstmis-

Zo lopen orthodoxe christenen met kerst in Ethiopië drie keer rond de kerk met brandende kaarsen, waarna ze een plechtige liturgie houden en het meegebrachte brood inwijden. Op deze dag is het gebruikelijk om samen te komen en de dichtstbijzijnde mensen te voeden uit de handen van een geroosterde kip met kruiden genaamd "doro wat". Borden worden niet gebruikt, waarbij het vlees in de handpalm wordt gehouden bedekt met een injector - een gistdeegcake.

In Armenië worden, aan de vooravond van de viering van de geboorte van Christus, volgens een traditie die teruggaat tot de 5e eeuw, tempels en kerken fel verlicht, worden lampen en kaarsen aangestoken, worden liturgieën voorgelezen en wordt de communie gegeven.

In Kenia zijn kerken versierd met linten, ballen, bloemen en kerstplanten en -bomen met Kerstmis. Elke familie kookt altijd gebakken vlees - nayama choma en gebakken Afrikaans plat brood - chapati's.

In Griekenland worden in bijna alle gezinnen gebakken varkensvlees en kerstbrood bereid voor het feestmaal. Kerstsnoepjes worden rijkelijk besprenkeld met honing en bestrooid met walnoten. Traditioneel wordt ook een speciaal brood gebakken - basilopiet, waarin een munt wordt gebakken. Er wordt aangenomen dat voor degene die het krijgt, het jaar succesvol zal zijn.

In Cyprus organiseren gezinnen op kerstavond, na een bezoek aan de kerk, een feestmaal met als hoofdgerecht kippensoep, waarin een rauw ei of broodsoep met yoghurt wordt verdund. Voor de vakantie wordt tsurekkia gebakken - een lang, plat brood met een gekookt ei erin. Op de eerste dag van Kerstmis verzamelen jongeren zich in dorpen in de buurt van tempels en spelen ze spelletjes zoals touwtrekken, haasje-over, enz.

In Rusland is het vóór Kerstmis gebruikelijk om orde op zaken te stellen en zelfgemaakte taarten te bakken; op kerstnacht zelf moet je de deuren van het huis wijd openen en iedereen uitnodigen aan tafel, inclusief de bedelaar, naar wiens beeld, zoals u weet, kan Christus zelf dat zijn.

Voor het kerstfeest werden meestal 13 gerechten bereid, en een even aantal mensen zat aan tafel om deel te nemen aan de feestmaaltijd.

Pasen

Pasen is een heldere christelijke feestdag, die dierbaar is omdat het de mensheid de hoop op opstanding geeft, vergelijkbaar met de opstanding van Christus. Op deze dag eindigt de Grote Vasten en kunnen de gelovigen hun vasten verbreken. Over de hele wereld worden tafels gedekt en worden vrienden en familie uitgenodigd in deze vrolijke kerk. Het is gebruikelijk om elkaar te begroeten met een “heilige kus” en de zinsnede “Christus is opgestaan. Opgestaan in waarheid"

In het Westen is ook de traditie van het "heilige licht" bewaard gebleven - het aansteken van een groot vreugdevuur op het parochiegebied. In Rusland is het helaas verloren gegaan. Op Pasen wordt ook een kruisprocessie uitgevoerd, waaraan alle nieuwkomers meedoen. Blagovest belt.

Aanbevolen: