Hoe Joden Pasen Vieren

Inhoudsopgave:

Hoe Joden Pasen Vieren
Hoe Joden Pasen Vieren

Video: Hoe Joden Pasen Vieren

Video: Hoe Joden Pasen Vieren
Video: Wat vieren de joden met pesach of seder 2024, April
Anonim

Pasen blijft een van de belangrijkste en meest fundamentele feestdagen in het jodendom. Het is deze feestdag die de ontsnapping van de Joden uit het slavenjuk in Egypte symboliseert. Vaak wordt zo'n groot feest gevierd in april of in maart, afhankelijk van de Joodse kalender. Maar om de vakantie volgens traditie te laten verlopen, moet je eerst alles goed organiseren.

Hoe Joden Pasen vieren
Hoe Joden Pasen vieren

instructies:

Stap 1

Joden noemen de feestdag Pesach - degene die voorbijging, ze herinneren zich het tragische verhaal van de uittocht van hun volk, evenals hun zelfbeschikking, want in feite was het precies vanaf de 14e dag van de maand Nisan dat de geschiedenis van het verloren volk begon 3000 jaar geleden.

Stap 2

Een van de belangrijkste festiviteiten van de week (Pasen wordt een hele week gevierd) is een feestelijke maaltijd genaamd seder. Het vindt plaats op de allereerste avond van Pesach. Maar voordat je begint te eten, moet je je voorbereiden. Hiervoor zijn alle startersproducten die niet voor Pasen mogen worden geconsumeerd uitgesloten. Zuurdesem betekent verschillende soorten granen. Vervolgens worden 6 traditionele gerechten bereid: groenten, geit of lam scheenbeen, ei, bittere kruiden, pasta. Naast deze gerechten staat er altijd matza op tafel, de zogenaamde Joodse flatbreads.

Stap 3

Allereerst moet je bidden, Kiddush zeggen en een beker wijn drinken, waarvan er vier op tafel staan. Daarna worden de handen gewassen en worden in zout water gedompelde groenten gegeten. Dan wordt de matze gescheurd, het meeste blijft voor het laatste gerecht - afikoman. Daarna worden de handen weer gewassen, maar met een zegen, en eten ze matze, bittere kruiden gedoopt in pasta. Dan is de tafel gedekt. Je kunt er alles van eten, behalve zuurdesem. Ook tijdens deze periode worden de derde en vierde beker wijn gedronken en wordt afikoman gegeten, achtergelaten als toetje.

Stap 4

Naast de eerder genoemde feestmaaltijd is het voor joden gebruikelijk om samen met hun gezin paasfilms te kijken. En met familieleden kun je ook paasliederen zingen, die zowel in traditionele als moderne stijlen kunnen worden uitgevoerd. Sluit niet alle soorten ambachten uit. Met hun hulp kun je een nog groter feestgevoel bij je thuis brengen. Hiervoor worden ze samen met de kinderen uitgevoerd. Je kunt dus een huis maken van matze. Het is gemaakt naar analogie met een peperkoekenhuis. Kinderen zullen ook dol zijn op matze met chocolade en karamel, wat ook volwassenen zal bevallen. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat je producten moet nemen die niet verboden zijn voor de Joden. Voor een feestelijk gerecht kun je met de kinderen versieringen maken en voor een afikoman kun je een tas maken, die je vervolgens kunt decoreren met diverse knutselwerkjes of rammelaars.

Aanbevolen: