Wanneer Is Pasen In

Wanneer Is Pasen In
Wanneer Is Pasen In

Video: Wanneer Is Pasen In

Video: Wanneer Is Pasen In
Video: Pasen 2016 Datum 2024, Mei
Anonim

Een van de meest vreugdevolle orthodoxe gebeurtenissen wordt erkend als de dag van de opstanding van Christus, in de volksmond Pasen genoemd. Dit is een rollende vakantie die elk jaar op verschillende data wordt gevierd.

Onmisbare attributen van Pasen
Onmisbare attributen van Pasen

Na een lange, langdurige winter te hebben doorgebracht en Maslenitsa te hebben gevierd, beginnen christelijke gelovigen aan de Grote Vasten, die als de zwaarste en moeilijkste wordt beschouwd. Tijdens deze periode bereidt elke gelovige zich voor op berouw, heroverweegt de essentie van zijn wezen en zuivert zijn ziel.

De laatste Goede Week van de Vasten wordt beschouwd als de meest verschrikkelijke week van het jaar voor orthodoxe christenen en herinnert aan de kwelling van Jezus in de laatste dagen van zijn leven. Goede Vrijdag werd een dramatisch hoogtepunt vóór de opstanding van Christus - op deze dag werd de Zoon van God gekruisigd.

Het woord "Pasen" zelf heeft een oude Griekse oorsprong en vertaalt zich letterlijk als "wegdoen". Het was op deze dag dat Jezus werd opgewekt en de hele mensheid werd bevrijd van hun zonden. In de orthodoxe wereld verpersoonlijkt deze dag het eeuwige leven en de overwinning op de dood.

Op welke datum valt Pasen in 2016?

Pasen wordt jaarlijks gevierd na het einde van de vastentijd - op de eerste zondag na het einde van de Goede Week. Dit jaar vieren ware gelovige christenen veertig dagen lang, van 14 maart tot 30 april.

In 2016 viel de datum van de grote kerkelijke feestdag van Pasen samen met de rode datum van de productiekalender, namelijk de dag van de lente en arbeid. Daarom vieren orthodoxe gelovigen Pasen op zondag - 1 mei.

Sinds de oudheid gelooft men dat Pasen vrede en rust brengt in elk huis.

Enkele tradities op Paaszondag:

- op deze heldere dag mag je in geen geval andere mensen beledigen, vloeken, bedroefd zijn en zonden begaan;

- geverfde eieren, gezegende cake en zoete broodjes moeten onmisbare attributen worden van een feestelijke tafel

- op zondagavond gaan ware gelovige christenen naar de kruisprocessie, belijden ze hun zonden, houden een gebedsdienst en ontvangen de communie;

- op Paaszondag mag je niet opruimen en ander werk doen;

- op deze dag is het gebruikelijk om je te verheugen, te knuffelen en, wanneer je een andere persoon ontmoet, te zeggen: "Christus is verrezen!" - "Waarlijk Hij is verrezen!"

Aanbevolen: