Klaar Voor De Kerst: Duitse Stol Of Kerstpeperkoek

Klaar Voor De Kerst: Duitse Stol Of Kerstpeperkoek
Klaar Voor De Kerst: Duitse Stol Of Kerstpeperkoek

Video: Klaar Voor De Kerst: Duitse Stol Of Kerstpeperkoek

Video: Klaar Voor De Kerst: Duitse Stol Of Kerstpeperkoek
Video: Kerststol of kerstbrood 2024, April
Anonim

De kerstvoorbereidingen beginnen vroeg. Een maand voor het feest is het tijd om speciale kerstmuffins, rijk gebak, rijk aan gedroogd fruit en verzadigd met alcohol, "op te zetten". In Duitsland is de traditionele kerstcake de adit of peperkoek.

Stollen - Kersttapijt
Stollen - Kersttapijt

Stollen - een cake gemaakt van gistdeeg met gedroogd fruit en alcohol. Het recept dateert uit de 15e eeuw. Op een traditionele kersttafel symboliseerde zo'n kleed het kindje Jezus gewikkeld in doeken, dus het kleed is ofwel gewikkeld in marsepein of dik bedekt met poedersuiker. Om stol te maken, neem je de dag voordat je gaat bakken:

- 5 kopjes rozijnen;

- 5 eetlepels vanillesuiker;

- 16 eetlepels rum;

- 4 ½ kopjes boter;

- 3 ½ kopjes gepelde zoete amandelen;

- ¾ glas bittere amandelen;

- 1 ½ kopje gekonfijte citroen;

- ½ kopje gekonfijte sinaasappelvruchten.

Was de rozijnen meerdere keren in heet water, dep ze droog met keukenpapier. Meng met vanillesuiker en rum, voeg alle andere ingrediënten toe en laat 10-12 uur in een kom bedekt met huishoudfolie op kamertemperatuur staan. Bereid de volgende dag voor:

- 2 ½ kilogram tarwebloem;

- 1 glas "levende" gist;

- 1 ½ kopje suiker;

- 4 glazen melk;

- 2 citroenen.

Meng gist en 3 theelepels suiker, suiker met warme melk, de temperatuur moet minimaal 27 zijn, maar niet meer dan 32 ° C). Laat het mengsel bubbelen. Zeef de bloem in een diepe kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de verdunde gist erin. Kneed het deeg, dek af met een schone linnen handdoek en laat het deeg rijzen.

Voeg de resterende suiker, rasp en sap van twee citroenen toe aan het gerezen deeg en kneed het deeg opnieuw, het moet er glad en niet plakkerig uitkomen. Wanneer het deeg achter de randen van de kom begint te blijven hangen, is het tijd om te stoppen met kneden. Voeg gedroogde vruchten toe met boter, roer zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn, bedek de kom met het deeg met een handdoek en verwijder 2-3 uur op een warme plaats, kneed dan opnieuw en laat opnieuw "rusten", maar niet meer dan 30 -40 minuten.

Vorm 4-5 kleine stukjes deeg en bak op een met bakpapier beklede bakplaat in een op 175 °C voorverwarmde oven gedurende 1 - 1 ½ uur. De afgewerkte adit is van een aangename gouden kleur. Laat de kerstmuffins afkoelen, wikkel in folie en bewaar op een koele plaats. Eenmaal per week uitpakken om ongeveer 1 eetlepel rum in elke stol te injecteren met een spuit. Bestrijk de peperkoek voor het serveren met gesmolten boter en bestrooi hem flink met poedersuiker of wikkel hem in sneeuwwitte marsepein.

Het is leuk om kerstcupcakes aan vrienden en kennissen te geven, als je stol voor jezelf wilt koken, verminder dan de hoeveelheid ingrediënten met 2-3 keer. Het is raadzaam om de stollen van tevoren te koken, maar het is niet nodig, je kunt het aan de vooravond van de vakantie bakken en het niet extra verzadigen met alcohol.

Aanbevolen: