Wat Is In Verschillende Landen Gebruikelijk Om Met Kerstmis Te Koken

Inhoudsopgave:

Wat Is In Verschillende Landen Gebruikelijk Om Met Kerstmis Te Koken
Wat Is In Verschillende Landen Gebruikelijk Om Met Kerstmis Te Koken

Video: Wat Is In Verschillende Landen Gebruikelijk Om Met Kerstmis Te Koken

Video: Wat Is In Verschillende Landen Gebruikelijk Om Met Kerstmis Te Koken
Video: Spreektaal 4: Kerst en Nieuwjaar in België 2024, April
Anonim

Alle christelijke landen hebben hun eigen kersttradities. Daarom hebben de gerechten op de feesttafel hun eigen karakteristieke kenmerken. Het gebruik van bepaalde producten hangt vaak af van het feit of de familie kerkcanons naleeft of niet.

Aan de eettafel met Kerstmis is het belangrijkste een warme familiale sfeer
Aan de eettafel met Kerstmis is het belangrijkste een warme familiale sfeer

Vleestafels

Turkije is een traditionele kerstmaaltijd in het VK, met cranberrysaus die een rijke smaak geeft. Gebakken aardappelen en groenten worden vaak als bijgerecht geserveerd. Ook in veel gezinnen is het gebruikelijk om een met kersen versierde varkenspoot te serveren. Als toetje op kerstavond eten de Britten het liefst pudding met fruit, rozijnen, gekonfijt fruit en verschillende noten. Zijn eigenaardigheid is zijn presentatie. De pudding wordt overgoten met een mengsel van rum en sterke drank en in brand gestoken. Hot ale is een favoriete kerstdrank in het Verenigd Koninkrijk.

In Frankrijk is kalkoen ook het hoofdgerecht met Kerstmis, dat wordt gekookt met toevoeging van room en cognac. Daarnaast zie je op de feesttafel vaak kastanjes, oesters, gerookte zalm, ganzenleverpastei, allerlei soorten kaas. Het dessert wordt geserveerd met de kerststamtaart en champagne en droge wijn worden als drankjes geserveerd.

Een kersttafel in Duitsland is niet compleet zonder een gans gebakken met appels en pruimen. Bovendien bereiden de gastvrouwen op kerstavond 7-9 gerechten, waaronder eieren, tarwe, bonen, kaviaar, die een symbool zijn van de geboorte van het leven. Als dessert geven de Duitsers de voorkeur aan notentaart en voor drankjes - traditionele glühwein.

Het hoofdgerecht op de kersttafel in Spanje is het gebakken lam. Een alternatief zou kalkoen of speenvarken kunnen zijn. Het Spaanse favoriete dessert met Kerstmis is turron, een snoepje gemaakt van honing, eiwitten en noten.

De originele kersttafel in Nederland. Elke gast bereidt in een kleine koekenpan zijn eigen gerecht van vlees, groenten, vis of garnalen. Daarnaast worden traditionele Europese gerechten geserveerd: kalkoen, ham, konijn of rundvlees, evenals een verscheidenheid aan salades.

Vastenmaaltijden op kerstavond

Het hoofdgerecht op de kersttafel in Tsjechië is gebakken karper met aardappelsalade. Kerstkoekjes worden uitgedeeld aan alle gasten op Heilige Vooravond.

In Polen bereiden huisvrouwen met Kerstmis 12 vleesvrije gerechten. Vaak vind je op de feesttafel borsjt met oren (bietenbouillon met kleine knoedels), gebakken karper, peperkoek. Bovendien drinken Polen op deze dag geen alcohol.

Bulgarije heeft ook zijn eigen unieke kersttradities. In dit land moet er op kerstavond een oneven aantal lentegerechten op tafel staan. Traditioneel worden hier gevulde paprika's, bonen, groentekoolrolletjes, pompoentaart en compote geserveerd.

De kersttafel in Litouwen wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kutya, visgerechten, salades. Vlees mag pas de volgende dag.

Aanbevolen: